Podeli vest

Vrata škole “Vladislav Ribnikar” otvorena su samo za učenike od prvog do četvrtog razreda koji časove imaju u produženom boravku, a iako je bilo najavljeno da će i ostali učenici od sutra biti u klupama, predsednik Saveta roditelja u toj školi Igor Đorđević rekao je da još nije potpuno odlučeno da se povratak u školu desi sutra.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Svakako bilo sutra ili nekog drugog dana to neće biti nastava, istakao je Đorđević za RTS i dodao da će nastava početi kada deca i nastavnici procene da je za to došlo vreme.

Igor Đorđević je naveo da je preporuka Ministarstva prosvete i stručnih ljudi da deca krenu u školu, da se razgovara sa decom i da se njihovi strahovi pobede tako što će doći u školu.

“Preporuka Ministarstva takođe je da sva ona deca koja nisu spremna ostanu kod kuće, nastave da razgovaraju sa roditeljima i da lagano pobede svoje strahove i da svako dođe nazad u školu onda kada je spreman za to”, kazao je Đorđević.

Istakao je da se većina roditelja saglasila sa time da imaju pravo da odlučuju kada će svoje dete poslati u školu.

“U nedelju smo imali vanredni sastanak Saveta roditelja na kome su pored zvaničnih predstavnika Saveta roditelja prisustvovali i drugi zainteresovani roditelji.

Čula su se najrazličitija mišljenja, zaista je svako imao pravo da izrazi svoj stav po pitanju povratka dece u školu i ono što je bio jedan dominantan stav je da deca što pre treba da krenu u školu”, naveo je Đorđević.

Ukazao je da je bilo različitih mišljenja kada je reč o modelu po kojem treba da se krene u školu i prostora, da li se vratiti nazad u istu zgradu, ali da je mišljenje svih roditelja bilo da treba što pre da se krene u školu. Dodao je i da je mišljenje stručnjaka iz najeminentnijih ustanova koje se bave mentalnim zdravljem da škola “Vladislav Ribnikar” treba da bude mesto povratka. Na pitanje šta kažu deca i kako ona razmišljaju, Đorđević je kazao da je to ključno pitanje.

“Čini mi se da mnogi od nas ne pitaju decu, nego izražavaju svoje strahove, anksioznosti, opravdane strahove da kažem, jer je svako to dete je naše najveće blago koje pošaljemo ovde. Mogu da kažem u ime svog deteta i u ime dece iz njenog okruženja sa kojima sam imao priliku da razgovaram – oni su spremni za povratak i jedva čekaju da se vrate ovde da vide svoje nastavnike i da ih zagrle i da podele sa njima bol i tugu”, rekao je Đorđević.

Poručio je da treba da se čuju deca i da ona budu ta koja će da odluče kada će da se vrate. Četiri policajca, više nego u drugim školama u Srbiji, obezbeđuju školu u kojoj je učenik sedmog razreda ubio osmoro školskih drugara i školskog čuvara.

Pomoć i podršku đacima ove škole i svih škola u Srbiji, roditeljima, ali i nastavnicima, pružaju psiholozi i psihijatri Instituta za mentalno zdravlje, Klinike za psihijatriju KCS, brojne druge zdravstvene ustanove i udruženja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: