Podeli vest

U svakom većem društvu uvek postoji po jedan “vrstan” poznavalac vina. Razume se u boju, strukturu, aromu, ume da vrti čašu i izgleda kao da zna šta radi. Samo jedan savet pri izboru vina pomoći će vam da i vi budete oni koji mogu da prepoznaju dobro vino.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Sudije prestižnog međunarodnog takmičenja vina Gilbert et Gaillard su ovogodišnju zlatnu medalju dodelile vinu iz supermarketa koje je koštalo 2,50 evra.

Vrsni degustatori i sudije ovo vino ocenili su kao “izvrsno”, a kako je to moguće?

Erik Bošman, nekadašnji najbolji belgijski somelijer u okviru jedne televizijske emisije, odlučio je da odabere “najgore” vino iz super marketa i da ga prijavi na prestižno takmičnje.

On i njegov kolega izabrali su najjeftinije vino, promenili mu etiketu i naziv i prijavili su ovo vino za takmičnje i to jedno od najprestižnijih.

Pre toga platili su kotizaciju od 50 evra za učešće, dostavili su uzorak vina i preostalo im je samo da dostave laboratorijsku analizu u kojoj se nalaze podaci o nivou alkohola i šećera.

Znajući da komisije gotovo nikada dva puta ne proveravaju podatke iz laboratorije, dostavili su podatke sasvim drugog vina.

Rezultat, vino od 2,5 evra dobilo je zlatnu medalju, a sudije su ga opisali kao „ugodno, nervozno (kvalitet svežeg vina) i bogato za nepca sa čistim mladim mirisima koji obećava lepu složenost, veoma zanimljivo”.

Organizatori su takođe obavestili pobednike da za samo 60 evra mogu da kupe 1.000 zlatnih nalepnica koje će staviti na svoje etikete vina. Ova informacija je veoma važna jer su organizatori ovog “podmetanja” vina znali da zlatne etikete i nagrade povećavaju prodaju vina za 15 odsto i zato su se i prijavili.

I to bi bilo to. Prestižne sudije, prestižno takmičenje i zlatno loše vino. Iako organizatori prevare kažu da ipak postoje neka takmičenja na kojima se zaista može dobro oceniti vino, sada je teško verovati u to.

Dakle, savet zlata vredan je – ne verujte onima koji tvrde da su vrsni poznavaoci i ocenjivači kvaliteta vina, oslonite se na svoj ukus i ograničite na čašu dnevno.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: