Podeli vest

Recept za bogatstvo još uvek nije napisan, ali iskustvo Elona Muska može biti uputstvo za put ka vrhu

Autor : Bilten.rs

ELON MUSK

Najbolji način da postanete milijarder je da nasledite milijardera. Ako to nije vaš slučaj, možda biste mogli da osmislite neku društvenu mrežu ili da svoje bogatstvo temeljno gradite poput Vorena Bafa, ili da uradite ono što je uradio Elon Musk.

Musk je do svog bogatstva zapravo došao na potpuno različit način od rugih milijardera, jer on nije imao jednu neverovatnu ideju. Njegov put do slave bio je popločan sa više dobrih ideja i prilično rizičnim potezima.

Magazin Time je Muska proglasio za ličnost 2021. godine i dao najbolji opis Elona Muska i njegovog puta ka bogatstvu.

“Umesto gomile pametnih, sigurnih investicija, napravio je nekoliko spektakularno rizičnih. Ali postojao je metod njegovog ludila, čak i ako to mnogima u to vreme nije bilo očigledno. Zbir ovih rizičnih opklada učinio je Maska najbogatijim privatnim građaninom na planeti”.

Sa 12 godina napravio je igricu, sa 21 držao noćni klub

Detinjstvo i rana mladost su možda objašnjenje zašto je Musk u biznisu išao rizičnijim putem. Musk potiče iz dobrostojeće porodice, a kao sveko dete zanimale su ga igrice. Za razliku od druge dece Musk je već u 12 godini napravio sopstvenu video igricu Blastar i uspeo da je proda.

Kada je imao 17 godina, otišao je u Kanadu da bi izbegao vojnu službu u južnoafričkom režimu aparthejda, pohađajući Queens Univerizetet u Ontariju. Godine 1992. prelazi na Univerzitet u Pensilvaniji, gde studira fiziku i biznis. Kampus u Pensilvaniji učinio mu se veoma sterilnim za njegov ukus, pa je odlučio da u studiranje unese malo zabave. Zajedno sa prijateljima iznajmio je kući koji je pretvorio u noćni klub.

SpaceX, pixabay

Zatim je krenuo u Silicijumsku dolinu i – nakratko – u diplomsku školu. Musk je upisao doktorat iz fizike na Stanfordu, a zatim, nakon dva dana, odustao.

Mladi preduzetnici su počeli da shvataju da bi internet, nova mreža veza između računara, mogla biti više od igrališta za štrebere, a Musk je želeo da okuša sreću. Zajedno sa svojim bratom Kimbalom, Musk je osnovao kompaniju pod nazivom Zip2 kao onlajn poslovni imenik, neku vrstu online žutih stranica sa mapama. Prodaja ove kompanije donela mu je prvi veći novac. Od nje je 1999. zaradio 22 miliona, a milion je potrošio na Meklaren F1 superautomobil koji je zatim i slupao u pokušaju da proveri njegovo ubrzanje

U SVAKOJ NESREĆI IMA MALO SREĆE

U trenutku nesreće u Meklaren F1 formuli sa Muskom je bio i suosnivač startap kompanije Confinity. Ni jedan od dvojice nisu bili povređeni pa su uspeli da nastave svoju saradnju i spoje Muskov novonastali X.com i Confinity koji su se postali PayPal. Musk je prvobitno bio imenovan za generalnog direktora, ali je smenjen dok je bio na odmoru jer se nije slagao sa peomenom softvera. Ipak ostao mu je udeo u kopaniji koja mu je daljom prodajom donela 180 miliona dolara.

PRIČA O TURIZMU NA MARSU VIŠE NIKOM NIJE SMEŠNA

Godine 2002. Musk je osnovao jSpaceX sa gotovo smešnom misijom kolonizacije Marsa. Mask predlaže kolonizaciju Marsa tako što bi prva ljudska ekspedicija napravila fabriku za preradu tamošnje vode i ugljen dioksida u kiseonik. Nedavno je napisao na Tviteru da planira da do 2050. pošalje milion ljudi na Mars. Ta, na početku smešna ideja o osnivanju SpaceX, Musku danas donosi gomilu novca posebno od ugovra koji je sa NASA.

Musk je 2003. potopio početnu investiciju od više od 6 miliona dolara u Teslu. Kompanija je planirala da iskoristi prednosti novih litijum-jonskih baterija, koje su bile i lagane i guste energije, kako bi napravile revoluciju u polju koje se bori. U to vreme, litijum-jonske ćelije su se koristile samo u malim elektronskim uređajima, a jedna od Teslinih centralnih inovacija bilo je njihovo povećanje, što mu je omogućilo da stvori električno vozilo sa daleko većim dometom nego što su prethodni električni automobili mogli da postignu.

Prve godine za obe firme bile su zaista teške, a Musk je sav novac od prodaje PayPal-a uložio u njih i kako to biva obe su se isplatile.

OSVAJANJE SVEMIRA NIJE KRAJ ZA ELONA MUSKA

Svoj novac je dalje uložio i u nove kompanije. Musk je 2016. pokrenuo The Boring Company koja ima za cilj da izvrši revoluciju u izgradnji infrastrukture. Iste godine prokrenuo je Neuralink koji pokušava da razvije telepatske interfejse sa mašinama. Stručnjaci smatraju da obe kompanije nemaju neku budućnost, ali bacanje miliona dolara na nemoguće teške projekte, je ono što je Maska pretvorilo od srećnog klinca sa dot.com bogatstvom u najbogatiju osobu na planeti.

Za magazin Time rekao je da je Putin značajno bogatiji od njega. “Ja ne mogu da napadam druge zemlje i takve stvari”, dodao je.

Da li se šalio?

This image has an empty alt attribute; its file name is bilten-logo-sajt-dno-stranice-150x150.png