Podeli vest

Odredbe vezane za samogasivi papir počinju da se primenjuju 1.januara 2023.godine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

CIGARETE
Foto: Pixabay

 Sve cigarete koje se stavljaju na tržište Srbije od 1. januara naredne godine, moraće da budu proizvedene sa samogasivim papirom, saopštili su danas iz Ministarstva privrede.

Cigarete koje ne ispunjavaju zahteve novih standarda, mogu se naći u maloprodajama do isteka zaliha isključivo ako su nabavljene pre tog datuma, što će prodavci biti dužni da dokažu na zahtev tržišne inspekciji.

Tokom pripreme Pravilnika o utvrđivanju Liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda, Ministarstvo privrede intenzivno je sarađivalo sa predstavnicima velikih proizvođača cigareta: British American Tobačo (BAT), Japan Tobačo International (JTI), Philip Morris International (PMI) i predstavnicima PKS.

Početkom 2020. godini sa navedenim proizvođačima postignut je konsenzus da je radi blagovremene pripreme proizvodnje prema novim zahtevima za papir, potrebno predvideti prelazni period od dve godine.

Pravilnik o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda inoviran je 2021. godine, dok odredbe vezano za samogasivi papir počinju da se primenjuju 1.januara 2023.godine.

Pravilnik prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete, navodi se u saopštenju.

Izmena zahteva za proizvođače i uvoznike duvanskih proizvoda potvrđuje primenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda sadržane u ovom Pravilniku, kao i primenu referentne liste odgovarajućih harmonizovanih standarda Evropske komisije objavljene u službenom listu Evropske unije 2020. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: