Podeli vest

SAD šalju kasetnu municiju Kijevu jer ukrajinska kontraofanziva ”ide sporije nego što se očekivalo”, izjavio je podsekretar Pentagona Kolin Kal.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Kako prenosi Gardijan, on je istakao da postoje dva osnovna razloga zbog kojih je odlučeno da se kasetna municija uključi u najnoviji paket pomoći u vidu oružja Ukrajini, a da je jedan razlog taj da je Ukrajina u jeku kontraofanzive, koja je teška jer su Rusi imali šest meseci da ukopaju odbrambene pojaseve na istoku i jugu Ukrajine.

”Želimo da budemo sigurni da Ukrajinci imaju dovoljno artiljerije da ih održi u borbi u kontekstu trenutne kontraofanzive i zato što stvari idu malo sporije nego što su se neki nadali. Prerano je suditi kako ide ukrajinska kontraofanziva jer smo na početku sredine”, rekao je Kal i dodao da većina ukrajinske borbene moći ”nije dovedena u funkciju”.

”Pravi test će biti kada ukrajinske snage identifikuju slabe tačke ili stvore slabe tačke i naprave proboj, koliko brzo će to moći da iskoriste uz borbenu moć koju imaju u rezervi i koliko brzo će Rusi moći da odgovore”, rekao je Kal.

Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je u petak slanje kasetne municije Ukrajini nakon jednoglasne preporuke svog tima za nacionalnu bezbednost. Kasetno oružje, koje je prvi put korišćeno tokom Drugog svetskog rata, obično ispušta veliki broj manjih bombi i poznato je po ubijanju civila.

Kasetna municija je zabranjena Konvencijom o kasetnoj municiji iz 2008. godine, koju nisu potpisale SAD, Rusija i Ukrajina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: