Podeli vest

U organizaciji Tesline naučne fondacije iz Amerike i Srbije (TNF) od danas do 11. jula biće organizovana manifestacija “Dani Nikole Tesle 2023” na više lokacija u Srbiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

TESLA
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ARHIVA

Manifestacija kojom se obeležava dan rođenja Nikole Tesle 10. jul i Nacionani dan nauke, održače se u Beogradu, danas i sutra u Kolarčevom narodnom univerzitetu, a u ponedeljak i utorak u Srednjoj tehničkoj školi “Nikola Tesla” u Sremskoj Mitrovici i u Naučnom parku u Šapcu.

Program “Susret Teslinog naroda u Beogradu” sufinansirala je Uprava za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, rekao je za Tanjug osnivač TNF iz Filadelfije, Nikola Lončar, koji je podsetio da takve manifestacije organizuju od 2010. godine u SAD, a od 2013. godine i u Srbiji.

“Na našu veliku radost, pored konferencije na Kolarcu, postavićemo i dve nove Tesline biste, jednu u školi u Sremskoj Mitrovici, a drugu u Naučnom parku u Šapcu. Bistu u Sremskoj Mitrovici poklanja Radovan Ždrale, koja je njegovih ruku delo i koja je urađena od poludragog kamena sa Fruške Gore i biće izložena na postamentu u holu Srednje tehničke škole. Bistu u Šapcu poklanja TNF, i rad je akademskog vajara Bojana Mikulića”, rekao je Lončar.

Dodao je da se deo manifestacije “Dani Nikole Tesle 2023” održava u manastiru Šišatovac, gde će se služiti pomen Teslinom ujaku Petroniju Trbojeviću koji je za života bio vezan za taj manastir na Fruškoj Gori, gde je i sahranjen, dok će se u manastiru Petkovica služiti pomen Georgini-Đuki, majci naseg velikog nučnika.

Član Upravnog odbora TNF Srbija Predrag Karasović rekao je da je edukacija mladih veoma važna zbog čega se intezivno radi na otvaranju Tesla klubova u školama, kako u Srbiji tako i širom planete.

Ulaz na predavanja na kojima će se na Kolarčevom narodnom univerizitetu govoriti o liku i delu Nikole Tesle, iz ugla brojnih profesora iz SAD, Australije, Nemačke, Mađarske, regiona i Srbije je slobodan.

Iz TNF podsećaju da svi zainteresovani za praćenje programa u Beogradu treba da se prijave na teslinnarod@gmail.com. jer je broj mesta na Kolarcu je ograničen.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: