Podeli vest

Kanadska vlada se pridružila saveznicima u zabrani opreme kineskog tehnološkog giganta

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

huavej
Foto: Shutterstock

Operaterima bežične telefonije u Kanadi neće biti dozvoljeno da instaliraju opremu Huaveja u svoje brze 5G mreže, saopštila je kanadska vlada, čime se pridružila saveznicima u zabrani opreme kineskog tehnološkog giganta.

Kanada je bila jedini član saveza za prikupljanje obaveštajnih podataka “Fajv Ajs” koji nije zabranio ili ograničio upotrebu opreme kompanije Huavej Tehnolodžis u svojim 5G mrežama. SAD i druge članice tog saveza -Britanija, Australija i Novi Zeland – ranije su uvele takvu zabranu.

Kanadska zabrana će takođe obuhvatiti korporaciju ZTE, jednu od najvećih kineskih tehnoloških kompanija koja je u državnom vlasnštvu, prenosi agencija AP.

„Nameravamo da zabranimo uključivanje proizvoda i usluga Huavej i kompanije ZTE u kanadske telekomunikacione sisteme“, rekao je ministar industrije Fransoa-Filip Šampanj.

On je dodao da će „provajderi koji već imaju instaliranu ovu opremu morati da prekinu s njenom upotrebom i uklone je. Takođe je naveo da kanadskim bežičnim operaterima neće biti ponuđena kompenzacija.

Kina je osudila ovaj potez protiv jednog od svojih nacionalnih tehmoloških lidera kao oblik “političke manipulacije” koja se sprovodi u koordinaciji sa SAD-om, i koja ima za cilj potiskivanje kineskih kompanija čime se krše principi slobodnog tržišta.

„Kina će sveobuhvatno i ozbiljno proceniti ovaj incident i preduzeti sve neophodne mere da zaštiti legitimna prava i interese kineskih kompanija“, saopštila je kineska ambasada u Kanadi.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: