Podeli vest

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je nedopustiv i zabrinjavajući napad na konak crkve Svetog Jovana u Velikoj Hoči, koja pripada metohu manastira Visoki Dečani.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petković
Foto: FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ARHIVA

“Napad je onespokojio, kako preostale Srbe koji žive u ovoj srpskoj enklavi, tako i bratiju manastira. Posebno zabrinjava da je do napada došlo uoči velikog pravoslavnog praznika Lazareve subote i pokazuje da počinioci nemaju nikakvog poštovanja prema srpskim svetinjama i praznicima Srpske pravoslavne crkve,” ističe se u saopštenju Kancelarije.

Dodaje se da nepoštovanje i mržnju prema svetinjama SPC vlast u Prištini pokazuje i “izraženim antisrpskim stavovima kojim podstiče ovakve napade”.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da počinioci budu pronađeni i adekvatno sankcionisani, kako se ovakvi zabrinjavajući događaji ne bi ponovili.

“Posebno očekujemo da se poveća pozornost međunarodnih snaga bezbednosti i misija na Kosovu i Metohiji kada je u pitanju bezbednost srpskih svetinja uoči Vaskrsa, jer nas iskustvo uči da se one nalaze na udaru ekstremista i huligana uoči velikih pravoslavnih praznika,” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Prethodno je iz manastira Visoki Dečani saopšteno da su u noći između 7. i 8. aprila nepoznata lica provalila u konak crkve Svetog Jovana u Velikoj Hoči, koja pripada metohu manastira. U konaku je ispremetan inventar, odneti su kablovi i isečena elektroinstalacija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: