Podeli vest

Mala baterija-implant je izlečila rak dojke kod miša za dve nedelje, što bi moglo da ulije nadu čovečanstvu da se može izboriti sa ovom opakom bolešću, preneo je “San”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BORBA PROTIV RAKA
Foto: Pixabay

Uređaj radi tako što stvara mali mlaz u slanoj vodi ubrizganoj u tkivu oko tumora iz kojeg isisava kiosenik.

Istraživači kažu da se baterija puni sama i da traje do 500 sati. Uređaj izgladnjuje ćelije raka uskraćujući im kiseonik, što je stanje koje se zove hipoksija.

Tehnika takođe povećava efikasnost specijalnih lekova koji ciljaju oblasti hipoksičnih ćelija.

Vodeći autor istraživanja, profesor Fan Džang sa univerziteta Fudan u Šangaju rekao je da se posle 14 dana tumor dojke kod miševa koji su imali implantiranu bateriju u kombinaciji sa lekovima smanjio za 90 odsto, a kod četiri miša tumor je potpuno nestao.

“Tumor kod miševa koji nisu imali kombinaciju baterija i lekova ili je ostao iste veličine, a negde se i uvećao”, rekao je Fan. Lekovi koji su korišćeni zovu se HAPs – hipoksija-aktivni prolekovi. Međutim, nisu odobreni za kliničko korišćenje zbog ograničenog znanja o njihovoj efikanosti.

“Tumori obično vuku kiseonik iz okolnih nekanceroznih tkiva dok rastu, što dovodi do toga da ćelije postaju bez kiseonika ili hipoksične. HPA deluje tako što cilja samo kancerogene ćelije, minimizirajući štetu zdravim ćelijama i smanjujući nuspojave. Baterija može da pokrije tumor i da uzima kiseonik non stop 14 dana”, rekao je kineski istraživač.

Međutim, profesor Randal Džonson sa unverziteta Kembdiž upozorio je da uvođenje hipoksije u kancerogene ćelije može da dovede do širenja kancera.

Tumor dojke ubije godišnje 11.500 ljudi svake godine u Velikoj Britaniji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: