Podeli vest

Prema procenama Kijeva, 19.544 dece deportovano je u Rusiju tokom rata. Dok Rusija tvrdi da spašava Ukrajinsku decu od vihora rata, Kijev tvrdi da je reč o o otmicama i ratnom zločinu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Izbeglice Ukrajina
Foto: Shutterstock ilustracija

Više od 30 dece spojeno je sa njihovim porodicama u Ukrajini ove nedelje nakon duge operacije vraćanja iz Rusije, gde su odvedena iz okupiranih područja tokom rata, saopštila je danas humanitarna organizacija “Save Ukraine”.

Prema procenama Kijeva, 19.544 dece deportovano je u Rusiju tokom rata, a njih 328 se vratilo u zemlju, prenosi Rojters. 

Moskva, koja kontroliše delove istoka i juga Ukrajine, poriče da je otimala decu i kaže da su odvedena radi sopstvene bezbednosti.

Sa druge strane Kijev tvrdi da se radi i otmicama dece i zajedno sa međunarodnim organizacijama radi na njihovom spajanju sa porodicama.

Jedan od načina da se deca lociraju je i nedavno pokrenuta mobilna aplikacija za pomoć u pronalaženju dece koja su nestala tokom više od 13 meseci rata.

Prema procenama UNICEF-a do 30. marta više od  2 miliona dece pobeglo je iz Ukrajine dok je 2,5 miliona izmešteno iz svojih domova unutar Ukrajine. Deca koja beže od sukoba u Ukrajini su u povećanom riziku od trgovine ljudima i eksploatacije, poručuju iz UNICEF-a

UN: Deportacija ukrajinske dece je ratni zločin

Ruska prisilna deportacija ukrajinske dece u oblasti pod njenom kontrolom predstavlja ratni zločin, rekli su istražitelji Ujedinjenih nacija.

Prisilne deportacije ukrajinske dece „krše međunarodno humanitarno pravo i predstavljaju ratni zločin“, zaključuje se u izveštaju.

UN su saopštile da bi pored silovanja, ubistava i „široko rasprostranjenog“ mučenja, Moskva mogla biti odgovorna za još teže „zločine protiv čovečnosti“ 

Međunarodni krivični sud u Hagu podigao je optužnicu protiv ruskog predsednika Vladimira Putina i komesarke za decu Marije Lvove-Balove zbog sumnju u masovne otmice ukrajineske dece.

Save Ukraine: Deca su živela sa pacovima

 Nakon poslednje spasilačke misije Mikola Kuleba, osnivač humanitarne organizacije “Save Ukraine” kaže da su deca u Rusiji živela u nehumanim uslovima.

“Bilo je dece koja su menjala lokaciju pet puta u pet meseci, neka deca kažu da su živela sa pacovima i bubašvabama” – rekao je Kuleba.

O lošim uslovima u kojima žive deportovana deca izjasnile su se i UN u svom izveštaju.

Rusija sprovodi politike poput davanja ruskog državljanstva i smeštaja dece u hraniteljske porodice kako bi „stvorila okvir u kojem bi neka deca mogla trajno da ostanu“ u Rusiji, navodi se u izveštaju UN.

Dok je transfer trebalo da bude privremen, „većina je pretvorena u dugotrajne“, pri čemu su se i roditelji i deca suočavali sa „nizom prepreka u uspostavljanju kontakta“, pišu istražitelji UN.

U nekim slučajevima, roditelji ili deca su rekli Komisiji da su u oblastima pod kontrolom Rusije, premeštenu decu naterali da nose „prljavu odeću, da su na njih vikali i vređali ih“.

Rekli su i da „neka deca sa smetnjama u razvoju nisu dobila adekvatnu negu i lekove“.

Sud u Hagu izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i ruske komesarke za prava dece

Međunarodni krivični sud izdao je prošlog meseca nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i ruske komesarke za prava dece Marije Lvove-Belove optužujuci ih za protivpravno deportovanje dece iz Ukrajine.

Moskva, koja kontroliše delove istočne i južne Ukrajine, negirala je optužbe o otmici dece i navela da su ona odvedena na bezbedno radi sopstvene sigurnosti. 


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: