Podeli vest

Katalonija će besplatno obezbediti menstrualne čaše, menstrualne pantalone i uloške za višekratnu upotrebu u apotekama kako bi se suprotstavila takozvanom „siromaštvu tokom mesečnog ciklusa“.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

žena
Foto: Pixabay

Ovi proizvodi bi trebalo da postanu dostupni tokom prvog kvartala 2024. godine i koristiće ih oko 2,5 miliona devojčica, žena i ljudi koji se identifikuju kao nebinarne ili transrodne osobe koje imaju menstruaciju, saopštila je danas regionalna vlada, javio je Rojters.

Kako je navedeno u saopštenju, siromaštvo tokom ciklusa, koje podrazumeva ograničen pristup proizvodima za prikupljanje menstrualne krvi, često zbog njihove cene, nedostatka objekata za pranje i obrazovanja, može dovesti do propuštanja škole ili posla i povećava rizik od infekcije i sindroma toksičnog šoka.

“U međunarodnom kontekstu preispitivanja i regresije seksualnih i reproduktivnih prava, mi ne samo da branimo ova prava… već i udvostručujemo našu posvećenost uvođenjem novih, kao što je pravo na menstrualnu jednakost”, rekla je načelnica katalonskog sektora za ravnopravnost i odeljenje za feminizam Tanja Verge.

Apoteke će biti odgovorne za distribuciju proizvoda i davanje personalizovanih saveta, prenosi britanska agencija Pored garantovanja menstrualne jednakosti, mera ima za cilj da promoviše upotrebu proizvoda za višekratnu upotrebu i smanji više od 9.000 tona otpada koji se svake godine generiše u Kataloniji od korišćenih tampona za jednokratnu upotrebu i higijenskih uložaka.

Španija je prošle godine usvojila zakon koji predviđa da se proizvodi za menstruaciju moraju besplatno deliti u školama, zatvorima, zdravstvenim ustanovama za žene i drugim javnim institucijama.

Međutim, ovo je prvi put da će besplatna distribucija ovih proizvoda biti univerzalna mera. Škotska je 2020. godine postala prva zemlja na svetu koja je ponudila besplatne higijenske proizvode za žene, podseća Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: