Podeli vest

Skandali, hapšenja, osude, odbrane i sumnje- to je ono što je Svetsko prvenstvo pratilo još od 2010. kada je Katar dobio organizaciju. Međutim tu nije bio kraj. Kontroverzi je bilo još mnogo, a po svemu sudeći i biće ih.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten

KATAR 2022
Foto: Shutterstock

Novi dan nova kontroverza u Katru. Američki novinar Grant Val na Twitteru je objavio se da mu nije dozvoljeno da uđe na stadion zbog majice duginih boja koju je nosio. On je na svom Twitter nalogu napisao da je od predstavnika FIFA javno dobio odgovor da dugine boje na prvenstvu u Katru “neće biti problem”.

Nakon što mu je zabranjeno da uđe na stadion poručio je da je ceo problem u tome što FIFA ne kontroliše svetsko prvenstvo u Katru, kontroliše ga, kako navodi “katarski režim”.

Kontroverza sa zabranom ulaska američkom novinaru na teren samo je jedna u nizu. Brojne su joj prethodile, a ovo su samo neke od njih.

Hapšenje zbog dodele prvenstva Katru

Mišel Platini, bivši predsednik UEFA, priveden je u junu 2019. zbog malverzacija prilikom dodeljivanja domaćinstva Mundijala Katru.  Britanskog “Telegraf” objavio je da se Platini  sastao sa Binom Hamamom jednim od katarskih šeikova, između “30 i 50 puta” u toku većanja izvršnog komiteta FIFA oko dodeljivanja domaćinstva. Katar je optužen da je zvaničnicima Fife platio 3,7 miliona dolara mita kako bi obezbedio njihovu podršku, ali je oslobođen posle dvogodišnje istrage.

Kršenje dogovora o prodaji alkohola

Prodaja alkohola na stadionu prvobitno je bila dogovorena, a zatim i zabranjena. To znači da se na stadionu i oko njega sada može točiti samo bezalkoholno piće. Ta odluka organizatora dovela je u veliki problem Budweiser jer će neviđene količine piva koje su uskladištene u Dohi ostati neprodane. Budweiser je doneo odluku da će neiskorišćeno pivo pripasti pobedniku svetskog prvenstva u Katru  kako bi bar marketinški ublažio štetu.

Pogibija radnika na gradilištima infrastrukture za prvenstvo

Katarske vlasti su se suočile sa optužbama međunarodnih organizacija za ljudska prava Amnesti internešenela i Hjuman rajts voča da se loše odnose prema stranim radnicima koji su gradili objekte za Svetsko prvenstvo. Prema raznim medijima, brojka poginulih radnika u Kataru za vreme izgradnje stadiona i ostale infrastrukture se kreće od 6500 do 15.000 ljudi, većinom radnika iz Bangladeša, Indije, Nepala, Pakistana i Šri Lanke.

Najskuplje Svetsko prvenstvo u istoriji

Katarsko Svetsko pzrvenstvo u fudbalu biće najskuplji u skoro stogodišnjoj istoriji Svetskog prvenstva u fudbalu, koje je počelo u Urugvaju 1930. Postoje procene da bi sadašnji turnir mogao koštati više od svih 21 do sada održanih prvenstava zajedno. Ekonomsti list Dojče vele  izneli su ocenu da će cena organizacije znatno premašiti granicu od 200 milijardi dolara. Poređenja radi: poslednja dva prvenstva bila su najskuplja u istoriji Svetskog prvenstva. Brazil 2014. i Rusija 2018. koštali su manje od 15 milijardi dolara.

Vrtoglave cene hrane i pića

Fudbalska prvenstva organizuju se zbog ljubitelja fudbala. To su upravo oni koji su podigli glas jer je Doha najskuplji grad na svetu. Pola litra bezalkoholnog piva navijači će plaćati oko 9 evra, kokice oko 5, a kako kažu navijači “najčudnija, najmanja i naneukusnija” grčka salata košta oko 9 evra.

Kovid aplikacija koja zna sve o vama

Ehteraz je službena aplikacija Covid19 za praćenje kontakata za Katar i njen cilj je, kako je navedeno, da zaštiti zdravlje građana, stanovnika i posetioca Katra.

Aplikacija traži niz dozvola na vašem uređaju, pa tako i pristup čitanju, menjanju i brisanju sadržaja na telefonu, ali i dozvolu pristupa WiFi i Bluetoothu kao i da sprečava telefon od odlaska u ‘sleep’ režim. Uz to, aplikacija ima pristup lokaciji, može da poziva i može isključiti zaključavanje ekrana.  

Da li FIFA brani neodbranjivo

Ozbiljne kontroverze pokrenulo je pitanje odnosa prema gej parovima na prvenstvu, uz sva druga pomenuta kršenja ljduskih prava od prava radnika do prava na tajnost ličnih podataka. Još kontroverznije je objašnjenje koje je na sve dao  predsednik FIFA Đani Infantino koji je rekao da j licemerno da evropske zemlje govore o ljudskim pravima u Kataru.
On se osvrnuo na kritike su upućene na račun FIFA, kako zbog velikog broja smrti migrantskih radnika tokom priprema za Mundijal, tako i zbog tretmana LGBT populacije.

„Danas imam jaka osećanja. Osećam se kao Katarac, kao Arapin, kao Afrikanac, kao gej, kao migrantski radnik, kao osoba s invaliditetom“, započeo je konferenciju je Infantino.

„Dobili smo mnoge lekcije od Evropljana i zapadnog sveta. Ja sam Evropljanin. Za ono što smo radili 3.000 godina širom sveta, trebalo bi da se izvinjavamo narednih 3.000 godina pre nego što počnemo da delimo moralne lekcije“, rekao je on.

Sutradan je nastavio…


“Svaka država ima pravo da bude domaćin. Ako Severna Koreja želi da bude domaćin nečega… Pre nekoliko godina sam bio tamo kako bih proverio jesu li spremni da organizuju  Svetsko prvenstvo za žene zajedno s Južnom Korejom. Očito nisam bio uspešan, ali išao bih još 100 puta ako bi to nešto promijenilo – kazao je Infantini.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: