Podeli vest

Monsinjor Nikola Đirasoli, apostolski nuncije u Slovačkoj, služio je obred početkom septembra misu Ruvo di Pulji (njegovom rodnom gradu u oblasti Barija), noseći mantiju sa leopard printom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

svestenik
Foto: pixabay

On je vršio verski obred zajedno sa monsinjorom Domenikom Kornakijom, biskupom Molfete, povodom 40. godišnjice sveštenstva Don Salvatorea Sumoa u tom italijanskom gradu. Fotografije, objavljene na Fejsbuk stranici katedrale, koje su potom uklonjene, obišle su društvene mreže za samo nekoliko sati, izazivajući kritičke, ali i šaljive komentare zbog mitre sa životinjskim printom koju je apostolski nuncije nosio za versku službu, prenosi italijanska agencija Agi.

Komentari vernika na društvenim mrežama umnožili su se za nekoliko sati, pa su fotografije koje su parohijani objavili postali viralni: „ Tigar sveštenik u borbi protiv zla”, “životinjski modela u stilu Tarzana”, koji bi učinio da “aktivisti za zaštitu životinja zaneme”. Neki od korisnika komentarisali su ovaj izbor kao „Pad u stilu“, za druge je „obeshrabrujući“, kao i „Sada biskup trči brže“, “Pogled na kome bi pozavidela i Kruela de Vil”.

Manji broj je onih koji su branili sveštenika, podsećajući na odeću koju je nosio papa Franja tokom posete Mozambiku 6. septembra 2019. na stadionu Zimpeto, u Maputu, kada se susreo sa ogromnim brojem vernika a za tu priliku, bela papska misnica je obogaćena umecima sličnim koži jaguara.

Međutim, na Fejsbuk stranici katedrale objavljeno je da ovakav izbor mantije ima svoje značenje. “S obzirom na posebna i sui generis tumačenja, ovaj misnik je deo zvanične mise siromašnih afričkih naroda za koje se monsinjor Đirasoli oduvek interesovao u svom pastirskom mandatu i nosio je da “zablagodari” Gospodu za izgradnju kuća onima kojima su najpotrebnije na tom kontinentu.

Shvatamo da su komentari bez poštovanja posledica nepoznavanja, molimo vas da se uzdržite od neprikladnih tumačenja”, navodi se u saopštenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: