Podeli vest

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za planiranje napada na nuklearnu elektranu Zaporožje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zaporožje elektrana nuklearna
Tanjug/ AP Photo/File

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u telefonskom razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom da ruske snage spremaju “opasne provokacije u Zaporožju“, nakon što je savetnik direktora ruske energetske kompanije Rosenergoatom Renat Karča, izneo tvrdnju da će ukrajinske snage napasti nuklearnu elektranu preciznim oružjem i bespilotnim letelicama.

Zelenski je naveo da su se Makron i on saglasili da “situaciju drže pod maksimalnom kontrolom zajedno sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA)“. Ukrajinske oružane snaga navele su u saopštenju da postoje operativni podaci da su na krov trećeg i četvrtog reaktora nuklearke postavljene eksplozivne naprave i da je moguć napad “u bliskoj budućnosti”.

Dodaje se da eksplozije tih naprava ne bi oštetile reaktore, da bi se stvorila slika da je nuklearka granatirana sa ukrajinske strane. Prethodno je Karča rekao da će ukrajinske snage tokom noći apasti nuklearnu elektranu Zaporožje preciznim oružjem i bespilotnim letelicama.

Karča je za televiziju Rusija 24 rekao da je ta informacija primljena u sredu i da je dobio ovlašćenje da govori o tome. Rekao je i da Ukrajina planira da iz aviona izbaci municiju punjenu radioaktivnim otpadom uklonjenim iz Južnoukrajinske nuklearne elektrane 3. jula, prenele su RIA Novosti. Nijedna strana nije iznela dokaze za svoje tvrdnje.

Nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara. Nuklearka je od 2022. godine pod kontrolom ruskih snaga.

Dve strane u sukobu su se u prošlosti međusobno optuživale za granatiranje teritorije nuklearne elektrane i grada Energodara.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: