Podeli vest

Šef instituta za zdravlje životinja na španskom Univerzitetu Las Palmas, Antonio Fernandes Rodriges, u telu nasukanog kita ulješure na plaži Las Palmasa pronašao je ćilibar vredan oko pola miliona evra.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

KIT
Foto: Pixabay

Rodriges, koji je izvršio više od 1.000 autopsija tela kitova, rekao je da je, pregledajući telo sisara, video da se nešto čvrsto zalepilo na debelom crevu, prenosi Gardijan.

”Ono što sam izvadio bio je grumen prečnika oko 50 do 60 centimetra i težak 9,5 kilograma”, rekao je on.

Početkom 19. veka naučnici su otkrili da kitovi, koji jedu velike količine lignji i sipa, koje najčešće ne mogu da svare i povrate ih, uspeju da sintetišu određene količine ostataka tih životinja, što dovodi do stvaranja ćilibara, koji se ponekad i izluči u more, dok se najčešće zaglavi u slepom crevu kita, koje zbog toga pukne i kit ugine, prenosi Gardijan.

Dodaje se da je ćilibar retka supstanca, poznata i kao plutajuće zlato, koja je zbog prijatnog mirisa, ”sveti gral” za proizvođače parfema.

Univerzitet u Las Palmasu sada traži kupca za komad ćilibara, a Fernardes je rekao da se nadaju da će prikupljena sredstva biti usmerena na pomoć žrtvama erupcije vulkana na tom ostrvu 2021. godine, kada je načinjena šteta od 800 miliona evra. ”Zakon je drugačiji u svakoj zemlji.

U našem slučaju, nadam se da će novac otići na ostrvo Las Palmas, gde se kit nasukao i uginuo”, rekao je on.

Gardijan podseća da se ćilibar pominje i u romanu ”Mobi Dik” Hermana Melvila, koji ga je opisao kao ”mek, voštan, i tako mirisan i začinjen, da se u velikoj meri koristi u parfimeriji…Ko bi pomislio da se tako fine dame i gospoda časte esencijom koja se nalazi u neslavnoj utrobi bolesnog kita! Pa ipak je tako!”.

SAD, Australija i Indija zabranile su trgovinu ćilibarom u sklopu zabrane lova i eksploatacije kitova.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ