Podeli vest

Brod sa 23.000 tona pšenice, otputovao je u afričku luku Džibuti namenjen potrošačima u Etiopiji, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo infrastrukture.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brod
Foto: Pixabay

Brod “Brejv Komander” napustio je ukrajinsku luku Pivdenji, noseći prvi tovar humanitarne pomoći u hrani za Afriku iz Ukrajine od napada Rusije na tu zemlju, prenosi Rojters.

Teretnjak sa 23.000 tona pšenice, otputovao je u afričku luku Džibuti sa tovarom namenjenim potrošačima u Etiopiji, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo infrastrukture.

„Ministarstvo i Ujedinjene nacije rade na načinima da povećaju zalihe hrane za socijalno ugrožene slojeve afričkog stanovništva“, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno u saopštenju, 17 brodova već je napustilo ukrajinske luke sa više od 475.000 tona poljoprivrednih proizvoda.

Ukrajinski izvoz žitarica je opao od početka rata zbog zatvaranja njenih crnomorskih luka, ključnog kanala za isporuke, što je podstaklo rast globalnih cena hrane i izazvalo strah od nestašice u Africi i na Bliskom istoku, navodi Rojters.

Tri crnomorske luke su deblokirane prošlog meseca, u skladu sa sporazumom između Moskve i Kijeva, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, koji je omogućio slanje stotina hiljada tona ukrajinskog žita kupcima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: