U kampusu u Kerestincu kraj Zagreba danas je predstavjen robotaksi Mate Rimca, hrvatskog inovatora, preduzetnika i osnivača i direktora firme Rimac Automobili, nazvan Verne, po francuskom piscu Žil Vernu.  

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto:Pixabay

Tokom predstavjanja, međutim, dogodio se i peh. Rimac je, naime, dva puta pokušao da pozove robotaksi na pozornicu preko aplikacije, ali auto oba puta nije došao. “Probali smo to stotinu puta i funkcioniralo je. Naši će tehničari rešiti problem brzo”, rekao je. Kasnije su otkrili da se dogodio problem s prednjim točkovima.  

Predstavljanju je prisustvovao i premijer Andrej Plenković, koji je za Rimca rekao da je mladi inovator nailazio na teške i zahtevne situacije, te da je bilo skepse, ali da su današnji inovatori ispred svog vremena i prepušteni sami sebi.  

“Drago mi je da smo podržali ovaj projekt i to značajnim sredstvima”, rekao je Plenković i dodao da je počašćen prisustvom na predstavljanju koje je okupilo veliki broj ljudi.  

“Smatram da je jako dobro da ćemo ovako mi, u regulatornom delu, biti među pionirima. Stvorićemo pretpostavke da ovaj koncept može zaživeti. Reč je o projektu u kojem potpuno autonomna vozila mogu izvršavati sve funkcije vožnje u javnom prevozu. Mi ćemo danas svedočiti prvoj fazi ovog projekta”, rekao je Plenković, uveren da će Rimčevi robotaksiji krstariti ulicama Zagreba 2026. godine.  

Rimac je rekao da je neverovatno to što je postignuto u poslednjih 15 godina, te da je, kako je kazao, bilo nezamislivo da u Hrvatskoj biti proizveden najjači električni automobil i da će se u Hrvatskoj proizvoditi najjači hiper-automobili.  ”Privukli smo preko milijardu evra investicija i stvorili 2000 radnih mesta. Napravili smo puno i daleko došli. Nismo savršeni, bilo je grešaka. No ovo je naš najveći korak”, rekao je Rimac.  

Razvijamo, kazao je, ekosistem od tri dela: prvi je, naravno, automobil, drugi je aplikacija, a treći infrastruktura.  ”Tu je i fabrika u kojoj ćemo proizvoditi robotaksije i slati ih širom sveta”, rekao je Rimac.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: