Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Rusije i Severne Koreje je defanzivan i miroljubiv, a služi izgradnji multipolarnog sveta i odgovara promenjenom statusu dve zemlje na svetskoj sceni, izjavio je danas severnokorejski predsednik Kim Džong Un posle potpisivanja toga dokumenta u Pjongjangu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Gavriil Grigorov (POOL)/Tanjug

Kim je istakao da sporazum ima za cilj da zaštiti i odbrani osnovne interese naroda dve zemlje, izražavajući uverenje da će postati pokretačka snaga koja ubrzava stvaranje novog multipolarnog sveta, prenela je agencija RIA Novosti.

Kim je napomenuo da sporazum odgovara strateškoj prirodi odnosa dve zemlje u novoj eri.

“Potpisivanje sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Rusije i Severne Koreje predstavlja važan događaj jer je njime predviđen razvoj saradnje između dve zemlje, uključujući u oblasti ekonomije, politike i odbrane”, ocenio je Kim.

Kim je napomenuo da su sklapanjem novog sporazuma Rusija i Severna Koreja svoje savezničke odnose podigle na novi visok nivo.

Kim je obećao da će severnokorejska vlada “uvek verno ispunjavati svoje obaveze na osnovu sporazuma”.

Severnokorejski predsednik nazvao je Rusiju “najpoštenijim prijateljem i saveznikom”, a ruskog predsednika Vladimira Putina “najdražim prijateljem korejskog naroda”.

“U ovom trenutku, kada ceo svet pomno obraća pažnju na Pjongjang, gde je stigla misija prijateljstva iz Rusije, stojim sa ruskim drugovima – našim najiskrenijim prijateljima i drugovima – u ovoj svečanoj sali”, naveo je Kim.

On je istakao da bi sklapanje novog sporazuma između Rusije i Severne Koreje bilo nezamislivo bez “izuzetne dalekovidosti” i odlučnosti Putina.

Rusija i Severna Koreja su danas potpisale Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu nakon razgovora delegacija dve zemlje uz učešće predsednika Putina i Kima.

Dokument su potpisali Putin i Kim.

Ruski lider je ranije pripremljeni dokument nazvao fundamentalnim i napomenuo da će on predstavljati osnovu odnosa između Rusije i Severne Koreje dugi niz godina.

Razgovori delegacija dve zemlje trajali su oko sat i po, a sastanak dva lidera dva i po sata, što je duže od planiranog.

Putin boravi u poseti Severnoj Koreji od 18. do 19. juna na poziv Kim Džong Una.

Putin je poslednji put posetio Severnu Koreju 2000. godine.

Kim je posetio Rusiju od 12. do 17. septembra kada je pozvao Putina da poseti Pjongjang.

Putin provozao Kima u ruskoj limuzini Aurus u Pjongjangu, koju mu je poklonio

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je provozao severnokorejskog lidera Kim Džong-una u ruskoj limuzini Aurus, koju mu je poklonio.

Na snimku koji je objavila ruska državna televizija vidi se kako Putin seda za volan crne blindirane limuzine, koja je i njegov službeni predsednički automobil u Rusiji, a Kim sedi na suvozačevom mestu, preneo je Rojters.

Automobil je prikazan kako se kreće putem koji prolazi kroz ono što izgleda kao park pre nego što se zaustavio.

Putin i Kim su zatim prikazani kako hodaju jedan pored drugog i ćaskaju na stazi u šumovitoj oblasti sa čovekom, verovatno telohraniteljem, koji hoda iza njih.

Veruje se da je Kim strastveni ljubitelj automobila.

Prema rečima pomoćnika predsednika Rusije Jurija Ušakova, lideru Severne Koreje danas je poklonjen automobil Aurus.

Putin je Kimu poklonio prvu Aurus limuzinu u februaru ove godine, saopštile su tada obe zemlje, što znači da severnokorejski lider sada ima najmanje dva takva vozila.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ