Podeli vest

Kina je na putu da pretekne Japan i postane najveći svetski izvoznik automobila do kraja ove godine, navodi se u najnovijem izveštaju agencije za kreditni rejting Mudis analitiks.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

auto
Foto: Pixabay

U izveštaju se naglašava da je Kina 2021. godine prestigla Južnu Koreju, a 2022. godine Nemačku po broju izvezenih automobila, postavši drugi najveći izvoznik na svetu, a sada ima dobre izglede da prestigne i Japan, prenosi CNBC.

Kina je u drugom kvartalu, od aprila do juna, mesečno proizvela 70.000 automobila manje nego Japan, čime je značajno smanjila zaostatak u odosu na isti kvartal prošle godine, kada je manjak bio preko 170.000 proizvedenih vozila mesečno.

Ako se nastavi ovaj trend, Kina će do kraja godine prestići Japan i postati najveći svetski izvoznik automobila, tvrdi Mudis analitiks.

U prvoj polovini 2023. godine, kineski prihodi od izvoza električnih vozila (EV) su se udvostručili u odnosu na isti period prošle godine, a Kina ima i konkurentsku prednost u proizvodnji litijum-jonskih baterija.

Kina proizvodi više od polovine svetskih zaliha litijuma, a u ovoj zemlji se istrovremeno nalazi više od polovine globalnih kapaciteta za preradu ovog metala.

“Brzina kojom je Kina prihvatila nove tehnologije u auto-industriji je bez presedana”, zaključuje se u izveštaju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: