Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić učestvovala je na Međunarodnom kongresu o stanovništvu, zdravlju i razvoju, koji se održava u Kairu, u Egiptu, gde je istakla da je Srbija na dobrom putu da ima bolju demografsku budućnost.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju/ Dejan Urošević

Ministarka je naglasila da Srbija ima sveobuhvatan pristup kada je u pitanju poboljšanje demografske slike, kroz veliki broj različitih pronatalitetnih mera i politika podrške porodicama.

Navela je da su sve mere koje se primenju poslednjih godina počele da daju rezultate, jer je posle skoro četiri decenije postignut uspeh da se zaustavi negativan trend pada broja novorođene dece, saopšteno je iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiji.

Na panelu posvećenom demografskim pitanjima i zdravstvenoj zaštiti, Kisić je rekla da je pitanje poboljšanja demografske slike jedno od najvažnijih pitanja za Srbiju.

Ukazala je da je stopa fertiliteta u Srbiji sada 1,63, što je veliki uspeh ukoliko se uporedi sa stopom iz 2011. godine, kada je iznosila 1,36.

“Svesni smo činjenice da izazovi starenja populacije i promena demografske strukture zahtevaju sveobuhvatan pristup, a da se rezultati svih mera vide tek nakon nekoliko godina”, izjavila je Kisić.

Kazala je da Srbija u tom cilju primenjuje veliki broj različitih mera, koje za cilj imaju stvaranje podsticajnog okruženja za zasnivanje i proširenje porodica.

Kako je objasnila, te mere podrazumevaju finansijsku podršku prilikom rađanja deteta, subvencije za majke za kupovinu prve nekretnine, sufinansiranje pronatalitetnih projekata i mera u lokalnim samoupravama, kao i mera koje za cilj imaju usklađivanje rada i roditeljstva.

Vlada Srbije i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, prema njenim rečima, aktivno rade i na izradi tri strateška dokumenta – o aktivnom i zdravom starenju, o podsticanju rađanja i o reproduktivnom zdravlju, koje takođe treba da doprinesu još efikasnijoj politici kada je u pitanju podrška porodici.

Kisić je naglasila da fokusiranje na podršku porodici, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i ekonomski razvoj može obezbediti svetliju i napredniju budućnost naše nacije.

Zahvalila je Arapskoj Republici Egipat, čiji je predsednik Abdel Fatah El Sisi prisustvovao otvaranju Kongresa, na pozivu da Srbija učestvuje u radu ovog skupa i iznese svoju politiku kada su u pitanju demografska kretanja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: