Podeli vest

Klimatska služba Evropske unije saopštila je da je prošli mesec bio najtopliji maj ikada zabeležen, što je zaokružilo 12 uzastopnih meseci rekordnih prosečnih mesečnih temperatura usred visoke i rastuće zabrinutosti zbog globalnog zagrevanja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sunce
Foto: Pixabay

Evropska služba za klimatske promene Kopernikus, globalno telo za praćenje svetskih temperatura, navela je prosečnu temperaturu vazduha na površini od 15,9 stepeni Celzijusa prošlog meseca, što je 1,52 stepeni više od procenjenog majskog proseka pre industrijskih vremena, prenosi AP.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš se u današnjem govoru povodom Svetskog dana zaštite životne sredne fokusitao da novi Kopernikov izveštaj, kako bi istakao zabrinutost zbog klimatskih promena.

”Naša planeta nam nešto govori, ali izgleda da ne slušamo. Vreme je da se pokrenemo i delujemo”, rekao je on na platformi X.

UN: Globalna temperatura će porasti za više od 1,5 stepeni Celzijusa

Meteorološka agencija Ujedinjenih nacija predviđa da je 80 odsto sigurno će prosečna globalna temperatura porasti za više od 1,5 stepeni Celzijusa, što je mnogo više od željenog cilja koji je postavljen u Pariskom klimatskom sporazumu.

Svetska meteorološka organizacija saopštila je danas da se očekuje da će globalna srednja temperatura blizu površine za svaku godinu od 2024. do 2028. biti između 1,1 i 1,9 stepeni Celzijusa viša nego na početku industrijske ere, prenosi AP.

Takođe je procenjeno da je 47 odsto sigurno da bi prosečna globalna temperatura tokom čitavog petogodišnjeg perioda mogla da pređe 1,5 C, što je povećanje u odnosu na nešto manje od šanse jedan prema tri predviđene za period između 2023. i 2027.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš je u današnjem govoru povodom Svetskog dana zaštite životne sredine citirao saopštenje organizacije, kako bi istakao zabrinutost zbog klimatskih promena.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: