Podeli vest

Cilj ograničavanja dugoročnog globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijevih postaje sve nedostižniji, upozoravaju stručnjaci za klimu, jer zemlje ne uspevaju da odrede ambicioznije ciljeve uprkos višemesečnim rekordnim vrućinama na kopnu i moru.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Agencije

Foto:Pixabay

Dok su izaslanici u Bonu početkom juna pripremali godišnji skup o klimi u novembru, prosečna globalna temperatura površinskog vazduha bila je nekoliko dana viša od 1,5 stepeni u odnosu prema predinustrijskim nivoima, objavio je evropski program za klimatske promene Copernicus.

Premda su prosečne temperature i pre premašivale prag od 1,5 stepeni, ovo je prvi put da se to dogodilo u leto na severnoj hemisferi koje počinje 1. juna. Temperature mora takođe su premašile rekorde za april i maj.

“Ističe nam vreme jer je za promene potrebno vreme, upozorila je klimatologinja Sarah Perkins-Kirkpatrick s australijskog univerziteta Novog Južnog Walesa.

Paklene vrućine u Kini i SAD, požari u Kanadi

Uoči sastanka izaslanika Kine i SAD-a, najvećih svetskih zagađivača atmofsere, idućeg meseca, temperature u Pekingu premašile su junske rekorde, a SAD su pogodili ekstremni toplinski talasi.

Dijelovi Severne Amerike bili su ovog mesec oko 10 stepeni Celzijevih topliji od sezonskog proseka, a dim od šumskih požara prekrio je Kanadu i istočnu obalu SAD-a.

Smrtonosna leta mogu postati uobičajena

U Indiji, jednoj od regija koja je najviše osetljiva na klimatske promene, porastao je broj umrlih zbog dugotrajnih visokih temperatura, a ekstremna vrućina pogodila je i Španiju, Iran i Vijetnam pa se strahuje da bi prošlogodišnje smrtonosno leto moglo postati uobičajeno.

Svetska meteorološka organizacija prognozirala je u maju da postoje 66-postotni izgledi da će do 2027. prosečna godišnja temperatura biti viša od praga od 1,5 stupnjeva Celzijevih, koji je dogovoren u Parizu 2015., barem jednu celu godinu.

Visoke temperature vladaju i na kopnu i na moru, a zagrevanje se intenziviralo zbog El Nina i drugih faktora.

Rekordne temperature okeana i mora

Prosečne globalne temperature površine mora iznosile su krajem marta 21 stepen i ostale su rekordne za to doba godine celi april i maj.

Australijska meteorološka služba upozorila je da bi temperature Pacifika i Indijskog okeana mogle biti tri stepena više od uobičajenog za oktobar.

Važan faktor je globalno zagrizagrevanje, objasnio je profesor fizike klime Piers Forster sa Univerziteta u Leedsu, ali El Nino, smanjenje količine saharske prašine koja puše preko okeana i korišćenje brodskih goriva s manje sumpora takođe tome doprinose.

“Sve u svemu, oceani su pogođeni četverostrukim udarom”, rekao je, a zatim upozorio: “To je nagovještaj onoga što dolazi”

Toplija mora mogla bi značiti i manje vetra i kiše što će stvoriti začarani krug koje će uzrokovati još više zagevanja, rekla je Annalisa Bracco, klimatologija Tehnološkog instituta iz američke savezne države Georgije.

Premda su ovogodišnje visoke temperature mora izazvane “savršenom kombinacijom” okolnosti, ekološke posledice mogle bi potrajati, rekla je.

“Okean će jako sporo reagovati jer polako akumulira toplotu, ali je i jako dugo zadržava”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: