Podeli vest

Prema podacima do kojih je došao RTS klime nema u 11% vozila javnog prevoza, zvuči malo sve dok ne uđete u neki od 108 autobusa, 135 tramvaja ili 21 trolejbus

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten/RTS

GSP
Foto: Shutterstock ilustracija

Od 2.300 vozila u gradskom prevozu, 108 autobusa, 135 tramvaja i 21 trolejbus nema klima uređaj, rekli su iz Sekretarijata za gradski prevoz za RTS

To, međutim, ne znači da je trenutno nema, već da je nema uopšte. Procenat raste kada se govori o neispravnim klimama.

Miloš Damnjanović iz Sekretarijata za javni prevoz za RTS je rekao da su 27. maja izvršili kontrolu rada svih prevoznika u sistemu, gde su na osam lokacija kontrolisali 180 vozila i utvrdili da je u 26 vozila bio neispravan klima uređaj.

Kako RTS navodi, od 2.300 vozila u gradskom prevozu, 108 autobusa, 135 tramvaja i 21 trolejbus nema klima-uređaj, odnosno 11 odsto. U većinu autobusa je naknadno ugrađen, ali najveći problem su tramvaji, samo takozvani “španac” ima sistem za rashlađivanje.

“Pošto je životni vek tih vozila jako dug, preko 50 godina, i kada smo ih nabavljali i kupovali standard nije bio ugrađena fabrička klima. U tim vozilima ne postoji nikakva tehnička mogućnost da se ugrade klime”, ističe Slavica Stevanović iz GSP-a za RTS.

Klima u vozilima se često kvari, a razlog je, kažu prevoznici, to što putnici često otvaraju prozore, a na stanicama se vrata moraju otvarati.

Stevanovićeva dodaje da GSP sada čeka isporuku 100 gasnih autobusa i kada oni pristignu, ta najstarija vozila gde nema ugrađenih klima-uređaja kada se pokvare, povlačiće se iz saobraćaja.

Do tada se oslonite na novine i lepeze.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: