Podeli vest

Ispred farike okupilo se nekoliko stotina radnika koji su organizovali, kako su rekli, protest upozorenja bez blokade ulaza u fabriku.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

PROTEST FIJAT
FOTO TANJUG/ NEBOJSA RAUS /ARHIVA

Deo radnika Fijata okuio se jutros na protestu ispred fabrike u Kragujevcu jer su, kako navode, nezadovoljni dinamikom rešavanja njihovog statusa.

Ispred farike okupilo se nekoliko stotina radnika koji su organizovali, kako su rekli, protest upozorenja bez blokade ulaza u fabriku.

Oni od menadžmenta Fijata traže ispunjenje četiri zahteva koja su poslali vladi, a u suprotnom najavljuju veće proteste.

Tri sindikata kompanije “Fijat Srbija”, koja je deo “Stelantis grupe”, predstavici radnika koji nisu sindikalno organizovani i Samostalni sindikat firme “Fijat plastik”, uputili su juče Vladi Srbije i svojoj kompaniji zahteve koji se tiču prava radnika koji će ostati da rade u Fijatu i onih koji će napustiti kragujevačku fabriku i zapretili protestom u slučaju neispunjavanja predloženih mera.

Prvi zahtev se odnosi na zaposlene koji se upućuju na rad u inostranstvo i u njemu je zatraženo da se to čini isključivo u skladu sa srpskim zakonodavstvom, po principu dobrovoljnosti, kao i da se u ugovore o upućivanju na rad u druge zemlje unese da im se garantuje posao po povratku u Srbiju.

Sindikati dalje traže da se za radnike koji prihvate program rešavanja viška zaposlenih odrede otpremnine u najmanjem iznosu koji je isplaćivan prilikom gašenje treće smene u “Fijat Srbiji”.

Treći zahtev odnosi se na to da se radnicima koji žele da ostanu u kragujevačkom ogranku Fijata to omogući, uz isplatu naknade koja nije manja od minimalne zarade.

Na kraju spiska zahteva je da se radnicima, koji će biti upućeni kod drugih poslodavaca na teritoriji Kragujevca, garantuje dobrovoljnost izbora te opcije, uz zadržavnje prava ne manjih od onih koja imaju zaposleni u “Stelantisu”.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: