Podeli vest

Škole u Bangladešu biće zatvorene za jedan dodatni dan svake nedelje, a radno vreme u državnim kancelarijama i drugim institucijama će biti skraćeno kako bi se ublažia nestašica struje

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

škola
Foto: Pixabay

Sekretar bangladeške vlade Kandker Anvarul Islam, kako javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC), rekao da će škole, koje su ranije bile zatvorene samo petkom, od sada biti zatvorene i subotom.

U normalnim okolnostima, škole u Bangladešu rade šest dana nedeljno – ponedeljkom, utorkom, sredom, četvrtkom, subotom i nedeljom.

Istovremeno, u vladinim kancelarijama i bankama radno vreme će biti skraćeno sa osam na sedam sati dnevno. Međutim, privatnim firmama će biti dozvoljeno da same određuju svoje radno vreme, rekao je Islam.

Dodao je da će vlada nastaviti da obezbeđuje snabdevanje sela strujom i u ranim jutarnjim časovima kada se navodnjavaju usevi.

Ova južnoazijska država je prošlog meseca uvela svakodnevna dvočasovna isključenja struje.

Bangladeš proizvodi većinu električne energije iz prirodnog gasa, pri čemu jedan deo uvozi. Vlada je zatvorila sve elektrane na dizel pogon u zemlji, koje učestvuju sa oko 6,0 posto u proizvodnje električne energije, zbog rasta uvoznih cena goriva.

Početkom avgusta, vlada je podigla cene benzina za više od 50 posto, sa 86 taka po litru (90 američkih centi) na 130 taka (1,34 dolara), što je izazvalo demonstracije u zemlji poslednjih nedelja.

Takođe su povećane cene dizela i kerozina za više od 40 procenata.

Bangladeš je treća južnoazijska država koja je u julu zatražila zajam od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), nakon Šri Lanke i Pakistana.

Mada iznos potencijalnog zajma još nije definisan, očekuje se da će razgovori početi nakon sastanaka Svetske banke i MMF-a u oktobru.

Devizne rezerve Bangladeša su se smanjile na oko 40 milijardi dolara, što pokriva četiri i po meseca uobičajene državne potrošnje.

Ova ekonomija, vredna 416 milijardi dolara, hvaljena je poslednjih godina kao jedna od najbrže rastućih na svetu, navodi BBC u prilogu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: