Podeli vest

Rukovodstvo mađarske meteorološke službe smenjeno je zbog pogrešne vremenske prognoze, koja je izazvala političku raspravu, prenosi BBC.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Vreme u Beogradu
Ove delove Srbije očekuju pljuskovi sa grmljavinom

Ono što je vlada najavljivala kao “najveći evropski vatromet”, planiran za subotu uveče u Budimpešti povodom proslave Dana svetog Stefana, državnog praznika, morao je da bude odložen sedam sati pre zakazanog početka, sa obrazloženjem upozorenja na ekstremne vremenske uslove.

Vreme je, međutim, ostalo mirno, a to je dovelo do smenjivanja načelnika i zamenika šefa mađarske meteorološke službe, navodi BBC.

Oko 40.000 vatrometa bilo je spremno za lansiranje sa 240 punktova duž pet kilometara obale Dunava u centru Budimpešte, a vlada je odložila događaj za nedelju dana zbog ekstremnih vremenskih upozorenja koje je dobila.

Oluja, praćena padavinama, koju je Nacionalna meteorološka služba predvidela. promenila je pravac i umesto toga pogodila je delove istočne Mađarske i potpuno zaobišla glavni grad.

Služba je u nedelju objavila javno izvinjenje na svojoj Fejsbuk stranici, uz objašnjenje da se desio „najmanje verovatan“ ishod i da je neizvesnost deo vremenske prognoze.

Ministar tehnologije i inovacija Mađarske Laslo Palkovič je u ponedeljak smenio šefove meteorološke službe, a ova odluka je odmah stupila na snagu.

Reakcije u Mađarskoj su različite, navodi BBC.

Skoro 100.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se poziva na otkazivanje vatrometa u vreme rata u susednoj Ukrajini i mera štednje kod kuće.

Pristalice vlade, međutim, bile su nezadovoljne zbog navodne nesposobnosti prognostičara i nadaju se da će se najavljena proslava sada održati kako je planirano, sledeće subote.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: