Podeli vest

Evropska unija predložila je da države članice koje ne žele da prime određeni broj tražilaca azila, onako kako je već dogovoreno u zajedničkoj evropskoj podeli, moraju na druge načine da doprinesu fondu solidarnosti, po principu – primite ili platite, preneo je španski “Pais”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Kako navodi madridski list, doprinos može biti ekonomski ili, povremeni, kroz kvantitativne tehničke ili logističke načine za kontrolu migracije, prema nacrtu nove evropske uredbe o azilu, koju je predstavilo dežurno švedsko predsedništvo, a o kojoj sada pregovara 27 članica. Evropska komisija će, u kasnijem koraku, staviti brojke u ovaj obavezan fond solildarnosti.

Moguće je da doprinos bude između 10.000 i 22.000 evra po osobi koja nije dobrodošla, iako se o cifri i dalje priča, naveli su neimenovani izvori.

Regulacija azila, koja uključuje i upravljanje aplikacijama na granici, jedna je od nerešenih tačaka EU migracionog pakta.

Sa sadašnjim pravilima, koja su pokrenuta u migrantskoj krizi 2015, a podstaknutoj, pre svega, ratom u Siriji, kada je desetine hiljada migranata stigle u EU, zemlje na prvoj liniji suočavaju se sa najvećim teretom odgovornosti, a to su Grčka, Španija i Malta. EU sada želi da uspostavi novi sistem “obavezne, ali fleksibilne solidarnosti”, kažu izvori.

“Sporazumom svi pobeđujemo, uključujući i migrante, jer kada radimo zajedno možemo da dočekamo migrante i izbeglice na uređeniji način i bez rizika po njihove živote”, rekla je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

U 2022. godini u EU je registrovano oko 330.000 neregularnih dolazaka iz svih pravaca, što je najveći broj od 2016. godine. U međuvremenu, organizacije za ljudska prava kritikovale su duh uredbe, za koju kažu da nastoji da “EU pretvori u tvrđavu”.

“Predlozi neće popraviti hronične nedostatke u sistemu azila, već će pre signalizirati želju EU da se zaštiti i blokira podnosioce zahteva”, rekla je ekspert za migracije međunarodne humanitarne organizacije Oksfam, Stefani Poup.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: