Podeli vest

Grupa “Vagner” sebe opisuje kao “privatnu vojnu kompaniju”. Prvi put se čulo za nju 2014. godine, kada je podržavala proruske snage na istoku Ukrajine. Od tada je znatno porasla, preneo je Bi- Bi-Si (BBC).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Agencije

Tanjug/ Sergei Ilnitsky/Pool via AP, File

Ministarstvo odbrane Velike Britanije navodi da je “Vagner” počeo da regrutuje borce u velikom broju 2022. godine, jer je “Rusija imala problema da pronađe ljude za regularnu vojsku”.

Oko 80 odsto pripadnika “Vagnera” u Ukrajini povučeno je iz zatvora, saopštio je početkom ove godine Savet za nacionalnu bezbednost SAD.

“Vagnerove” trupe odigrale su glavnu ulogu u dugoj i skupoj borbi za preuzimanje grada Bahmuta od ukrajinskih snaga, naveo je BBC. Jevgenij Prigožin, koji se nalazi u centru zbivanja, posle višemesečnog nezadovoljstva, pozvao je na pobunu protiv vojske, iako je negirao pokušaj državnog udara.

On se pojavio kao ključni igrač u ruskom napadu na Ukrajinu, zadužen za privatnu armiju plaćenika nazvanu grupa “Vagner”, koja predvodi ruske napade u ključnim ratnim oblastima.

On je iz Sankt Peterburga, rodnog grada predsednika Rusije Vladimira Putina. Nakon što je određeno vreme proveo u zatvoru zbog krađe, Prigožin je u Sankt Peterburgu otvorio lanac objekata za prodaju hot-dogova. Posao je išao dobro i nakon nekoliko godina, tokom 1990-ih, Prigožin je uspeo da otvori skupe restorane u gradu. Kasnije je Prigožinova ketering kompanija “Konkord” dobila ugovor da isporučuje hranu Kremlju, zbog čega je dobio nadimak “Putinov kuvar”.

Nakon višegodišnjeg poricanja da “Vagner” uopšte postoji, 27. jula 2022. ruski mediji su iznenada priznali da se pripadnici “Vagnera” bore na istoku Ukrajine.

I Prigožin je počeo da postavlja video snimke na društvenim mrežama, koji su najverovatnije snimljeni na područjima pod ruskom kontrolom. U poruci objavljenoj jutros na Telegramu Prigožin je naveo da su svi članovi njegove grupe “Vagner” spremni da poginu u akciji protiv ruskog vojnog vrha. “Svi smo spremni da umremo. Svih 25.000, a onda još 25.000”, rekao je on u audio poruci, dodajući da se akcija sprovodi “za ruski narod”.

Šef privatne paravojne grupe “Vagner”, Jevgenij Prigožin, koji je još ranije najavljivao nameru da svrgne ruski vojni vrh, saopštio je da se trenutno nalazi u sedištu južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu i objavio snimak kako sedi između dva visoka ruska generala.

On je pozvao ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba generala Valerija Gerasimova da dođu na sastanak s njim, i zapretio da će, u suprotnom “krenuti na Moskvu”.

U svom obraćanju naciji, predsednik Rusije Vladimir Putin je akcije Prigožina nazvao “pobunom”, “izdajom” i pokušajem da se Rusiji “zabije nož u leđa”.

Prigožin: Putin je pogrešio kada me nazvao izdajnijkom

Šef ruske paravojne grupe “Vagner” Jevgenij Prigožin odbacio je danas optužbe predsednika Vladimira Putina za izdaju, a svoje borce nazvao patriotama.

U audio poruci na svom Telegram kanalu, Prigožin je poručio:

“Što se tiče izdaje otadžbine, predsednik je duboko pogrešio. Mi smo patriote. Niko se neće predati na zahtev predsednika. Ne želimo da zemlja nastavi da živi u korupciji i lažima”, prenosi AP.

On je rekao da se njegovi borci neće predati na zahtev Putina, jer “ne želimo da zemlja živi u korupciji, prevari i birokratiji”. Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je u subotu da će braniti zemlju od oružane pobune Prigožina, koju je nazvao “ubodom noža u leđa” Rusiji.

“Svi koji su pripremali pobunu pretrpeće neizbežnu kaznu. Oružane snage i druge vladine agencije dobile su neophodna naređenja”, rekao je Putin u televizijskom obraćanju naciji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

VUČIĆ: Ponosan na svoju Srbiju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) da je ponosan…