Podeli vest

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milica Đurđević izjavila je danas, u okviru “EU nedelje mogućnosti” tokom dana koji je posvećen poljoprivredi, da su u toku zavšrne aktivnosti za početak primene IPARD III programa, koji bi sa realizacijom i prvim javnim pozivima trebalo da krene u četvrtom kvartalu 2023. godine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ/

“U nedelji evropskih mogućnosti Ministarstvo poljoprivrede staviće akcenat na IPARD program koji se trenutno sprovodi u Srbiji, a nejgov glavni cilj je podrška poljoprivrednih proizvođača i prerađivača da modernizuju i povećaju produktivnost u sektoru poljoprivrede, ali i da poboljša kvalitet života u ruralnom području”, rekla je Đurđević.

Prema njenim rečima, u toku je sprovođenje IPARD II programa za period od 2014. do 2020. godine, u okviru kog su akreditovane četiri mere. “Mera jedan koja je dala podršku primarnom proizvođaču na poljoprivrednom gazdinstvu, mera tri koja se bavila unapređenjem prerađivačkih kapaciteta, mera sedam koja je podržala investicije u ruralni turizam i mera devet koja je podržala sve aktivnost koje su bile usmerene na brže sprovođenje IPARD programa, ali i osnaživanje državne administracije”, objašnjava Đurđević.

IPARD II program Evropske unije je Instrument za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja za programski period od 2014. do 2020. godine u cilju dostizanja evropskih standarda i podizanja konkurentnosti. Kada je reč o rezultatima koji su ostvareni prilikom sprovođenja IPARD II programa, državna sekretarska ističe da je u ukupno 13 javnih poziva isplaćeno 736 IPARD projekata, a da je ukupna vrednost investicije iznosila 65 miliona evra od čega je doprinos EU 48,8 miliona evra.

“Ministarstvo poljoprivrede će nastaviti da ulaže velike napore da sredstva iz IPARD fondova dođu do krajnjih korisnika kao i da se poboljšaju rezultati u obradi i isplati predmeta”, rekla je Đurđević.

Prema rečima državne sekretarke, Ministarstvo je preduzimalo izvesne aktivnosti koje se pre svega odnose na uvođenje mogućnosti avasnog plaćanja kroz izmene zakona o poljoprivredi, koje je, prema njenim rečima, trebalo da omogući korisnicima da brže dođu do finansijskih sredstava kako bi realizovali započete investicije.

“U ovoj godini po pitanju ubrzavanja iskorišćenosti i apsorpcije IPARD sredstava, Ministarstvo je počelo sa primenom indeksacije cena koja daje veliku podršku i pomoć korisnicima da lakše prebrode negativne efekte inflacije i porast cena na tržištu”, rekla je Đurđević.

Državna sekretarka ističe da su u toku završne aktivnosti za početak primene IPARD III programa koji bi trebalo da krene sa realizacijom i prvim javnim pozivima u četvrtom kvartalu ove godine. U okviru programa IPARD III, u narednih nekoliko godina poljoprivrednicima iz Srbije namenjeno je 580 miliona evra od čega EU obezbeđuje 288 miliona.

“Želim da ohrabrim sve poljoprivrednike da intenzivnije učestvuju u javnim pozivima koji će biti raspisani u okvriu IPARD III programa koji je omogućio i intenzivniju finansijsku podršku posebno za mlade poljoprivrednike, sertifikovane proizvođače organske hrane i investicije u obnovljive izvore energije”, rekla je Đurđević.

U okviru EU nedelje mogućnosti, koja traje od 21. do 26. juna, organizuju se brojne sesije i debate u tri grada: Beogradu, Nišu i Novom Sadu i obuhvataju različite oblasti – ekonomiju i biznis, obrazovanje, mlade i sport, kulturu, medije i civilno društvo, lokalni razvoj i zelenu tranziciju, kao i poljoprivredu.

Tokom pet dana, održava se više od 120 informativnih sesija i panela, a zainteresovani će moći da saznaju kako da konkurišu za programe, projekte i fondove EU. Biće predstavljene brojne mogućnosti za preduzetnike, privrednike, poljoprivrednike, studente, učenike, nastavnike, inovatore, institucije, lokalne samouprave, medije udruženja građana i druge organizacije.

EU nedelju mogućnosti partnerski organizuju Delegacija EU u Srbiji i Vlada Srbije a među glavnim učesnicima tog važnog događaja bili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministri Tanja Miščević, Nikola Selaković, Tomislav Žigmanov, Đorđe Milićević, kao v.d ministra prosvete, šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Tokom prva dva dana potpisani su i veoma važni ugovori i sporazumi među kojima su i sporazum o novim donacijama kroz Instrument za pretpristupnu pomoć u iznosu od 200 miliona evra od čega je grant EU 162 miliona evra, Ugovor o podršci EU – program Garancija za mlade, a juče je potpisan Memorandum za izgradnju Centra za posetioce na lokalitetu “Feliks Romulijana” u vrednosti od četiri miliona evra.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: