Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević danas je, u razgovoru sa članovima Delegacije Evropske unije u Srbiji, pozvao institucije EU da aktivno daju doprinos deeskalaciji na Kosovu i Metohiji i spreče samovolju prištinskih vlasti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/

Vučević je, u razgovoru posvećenom bezbednosnoj situaciji na KiM, ukazao je na dalje intenziviranje smišljenih i tendencioznih provokacija i incidenata kojima se ugrožavaju bezbednost i životi građana srpske nacionalnosti, ali i mir u regionu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

On je istakao da, odmah nakon razgovora u Briselu, prištinske privremene institucije, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, još jednom potvrđuju da im se ne može verovati i da nastavljajući svoju neodgovornu, nezrelu i bezobzirnu politiku zadaju težak udarac svim naporima da se obnovi dijalog i sačuvaju mir i bezbednost. Vučević je pozvao je institucije Evropske unije da aktivno daju doprinos deeskalaciji situacije i spreče samovolju Aljbina Kurtija, koji svojom opasnom politikom nasilja poništava sva dostignuća dosadašnjeg dijaloga.

Zatražio je trenutno oslobađanje uhapšenih Srba i prestanak daljih hapšenja, povlačenje lažnih gradonačelnika i specijalnih policijskih snaga sa severa Kosova i Metohije i hitno uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Ambasador i šef Delegacije EU Emanuele Žiofre iskazao je duboku zabrinutost EU institucija zbog bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji.

On je saglasan sa razočaravajućom činjenicom da je samo dan nakon razgovora došlo do izazivanja novih incidenata, navodi se u saopštenju. Zamolio je nadležne u Republici Srbiji da učine sve što je u njihovoj moći da se izbegne dalje pogoršanje situacije i vrati dijalogu.

Kako je istakao, EU će preduzeti mere da se obeshrabri politika podsticanja nasilja i izazivanja incidenata i naglasio da zajednički cilj treba da bude trajni mir, bezbednost i ekonomski razvoj regiona, dodaje se u saopštenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: