Podeli vest

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv firmi Apcom iz Mađarske i Apcom Distribution iz Beograda

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Apple Srbija
Foto: Pixabay

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv firmi Apcom iz Mađarske i Apcom Distribution iz Beograda, zbog postojanja osnovane sumnje da one određuju cene „Apple“ proizvoda u daljoj prodaji u Srbiji.

KZK je saopštila da su ove firme povezana privredna društva, te da su izvršene nenajavljeni uviđaji na četiri lokacije.

KZK navodi da je analizirala uslove konkurencije na trzištima mobilnih telefona i tableta, „smart” satova, slušalica i bežičnih slušalica, „smart” TV boksova i tasture i miševa, između ostalog i za proizvode brenda „Apple“.

“Uvidom u javno dostupne podatke, konstatovano je da su cene pojedinih proizvoda brenda „Apple“ u Srbiji ujednačene kod posmatranih maloprodavaca proizvoda ovog brenda, i to bez obzira da li maloprodavci imaju određeni status „Apple“ ovlašćenog prodavca ili ne, kao i bez obzira na kanal prodaje, odnosno da li se ista obavlja na klasičan način u maloprodajnim objektima ili putem tzv. „online“ prodaje”, navodi KZK.

Uočeno je i da su cene proizvoda tog brenda više u odnosu na cene u zemljama u okruženju, zbog čega je Komisija osnovano pretpostavila postojanje povrede konkurencije u vidu određivanja cena u daljoj prodaji.

“Odnosno da društva Apcom Distribution i Apcom iz Mađarske određuju cene „Apple“ proizvoda u daljoj prodaji”, navodi KZK.

KZK je pozvala sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama, koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničkog stanja u ovom postupku, da im te podatke dostave.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: