Podeli vest

Zagađen vazduh može uticati na telesnu težinu žena i to onih u 40-tim i 50-tim godinama, pokazala je nova studija

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten

LJUDI
Foto: Pixabay

Nova studija sugeriše da je dugotrajna izloženost zagađenju vazduha povezana sa sklonošću žena da se goje – posebno damama u kasnim 40-im i 50-im godinama, izvestio je EurekAlert, a prenosi NewYork Times.

Posmatrane žene koje su bile izložene lošem kvalitetu vazduha, posebno višim nivoima finih čestica, kao što su azot-dioksid i ozon, primetile su povećanje telesne mase, kaže autor studije Ksin Vang, epidemiolog i istraživač na Univerzitetu u Mičigenu.

Izloženost zagađenju vazduha bila je vezana za veću telesnu težinu, udeo masti i nižu nemasnu masu kod žena srednjih godina. EurekAlert ističe i da se kao posledica zagađenja „telesna masnoća kod žena povećala za 4,5%“.

U istraživanju je ućestvovalo 1.654 žena – belkinja, crnkinja, Kineskinja i Japanki čija je srednja starost bila 50 godina. Praćene su osam godina od 2000. do 2008. godine.

U okolini mesta stanovanja svih žena mereno je relativno zagađene vazduha kako bi se gojaznost i zagađenje eventualno doveli u vezu. Autori studije napominju da se rezultati isključivo odnose na navedenu dob žene i da se ne može zaključiti da li isto važi za mlađe i starije žene.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: