Podeli vest

Tokom narednih nedelja, kompanija “Meta” će početi da blokira objave portala i televizija na Instagramu i Fejsbuku u Kanadi, nakon što je ta zemlja usvojila Zakon o onlajn vestima, kojim se od društvenih mreža zahteva da plaćaju naknade lokalnim medijima za prikazivanje njihovog sadržaja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Facebook meta
Foto:Shutterstock

Odluka “Mete” izaziva zabrinutost među stručnjacima i medijskim kompanijama koji kažu da će time biti podstaknuto širenje lažnih vesti i dezinformacija, kao i da će negativno uticati na lokalne medijske kuće, prenosi američka televizija NBC.

Vesti bi uskoro mogle da budu uklonjene i sa Gugla u Kanadi, pošto je kompanija u junu saopštila da će to učiniti kada zakon bude stupio na snagu jer odbija da plaća naknade za sadržaj. Kanadska državna televizija CBC saopštila je da odluka kompanije “Meta” “znači da ljudi u Kanadi, koji su počeli da se oslanjaju na ove platforme kako bi pronašli vesti i informacije o svojoj zemlji, sada imaju samo neproverene izvore na svojim fidovima”.

Sa druge strane, iz “Mete” poručuju da će nastaviti da se bore protiv dezinformacija na svojim platformama proveravanjem činjenica preostalog sadržaja preko organizacija sa kojim sarađuju.

Pojedini mediji već neko vreme pozivaju svoje pratioce da njihove vesti potraže na drugim platformama ili direktno na njihovim portalima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: