Podeli vest

Kompanija “Tesla” ostvarila je u prvom kvartalu 2022. godine rekordnu prilagođenu dobit

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

tesla 3
Foto: Shutterstock

Kompanija “Tesla” ostvarila je u prvom kvartalu 2022. godine rekordnu prilagođenu dobit od 3,7 milijardi dolara, uprkos problemima u lancu snabdevanja, što je daleko više od 2,6 milijardi dolara koliko su predviđali tržišni analitičari.

“Teslina” zarada u prvom tromesečju je takođe više nego trostruko veća od 1,1 milijarde dolara zabeleženih u istom periodu 2021. godine, i za 30 procenata veća nego prethodni rekord od 2,9 milijardi dolara koji je postignut u četvrtom kvartalu prošle godine, izveštava CNN.

Prihod kompanije je u periodu januar-mart porastao za 6,0 posto u odnosu na prethodni kvartal, na 18,8 milijardi dolara, dok je u poređenju sa lanjskim prvim tromesečjem skočio za 81 procenat.

Akcije “Tesle” su porasle za 6,0 procenata nakon objave poslovnih rezulatata, na produženom trgovanju na Vol Stritu.

Prema izveštaju tv stanice CNBC, prihodi automobilskog sektora kompanije dostigli su 16,86 milijardi dolara u izveštajnom periodu, što je za 87 odsto više nego prošle godine. Bruto marža u automobilskoj diviziji je porasla na rekordnih 32,9 posto, dok je bruto profit “Tesle” u ovom glavnom poslovnom segmentu iznosio 5,54 milijarde dolara.

Rast prihoda je delimično podstaknut povećanjem broja isporučenih automobila, ali i podizanjem prosečnih prodajnih cena, saopštila je kompanija u izveštaju za akcionare.

U obraćanju akcionarima putem video linka, finansijski direktor kompanije Zahari Kirkhorn i izvršni direktor Ilon Mask izneli su uverenje da “Tesla” može ove godine da ostvari rast od najmanje 50 posto u odnosu na poslovne pokazatelje iz 2021.

Napomenuli su, ipak, da je kompanija izgubila oko mesec dana proizvodnje u pogonu u Šangaju zbog kovid mera zatvaranja.

„Proizvodnja se nastavlja na ograničenim nivoima i radimo na tome da se vratimo na punu proizvodnju što je pre moguće“, rekao je Kirkhorn.

Mask je poručio da, uprkos ovim poteškoćama, smatra verovatnom mogućost da “Tesla” ove godine proizvede milion i po automobila. On je upozorio da će se kupci koji sada naručuju “Tesline” automobile suočiti s dugom listom čekanja, i da deo njihovih narudžbina neće biti isporučen do sledeće godine.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: