Podeli vest

Predviđa se i da će se broj radnih mesta u turizmu oporaviti na 300 miliona ove godine, i da će dogodine dostići 324 miliona, saopštio je WTTC

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

turizam
Foto: Pixabay

Globalni sektori putovanja i turizma vratiće se na nivoe pre pandemije 2023. godine i rašće po stopi većoj od rasta globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), predviđa se u izveštaju Svetskog saveta putovanja i turizma (WTTC).

Očekuje se da će ova industrija ostvariti prosečnu godišnju stopu rasta od 5,8 posto od 2022. do 2032. godine u odnosu na rast globalnog BDP-a od 2,7 proceanta, i da će stvoriti 126 miliona novih radnih mesta, navodi se u izveštaju WTTC-a objavljenom danas na konferenciji te industrijske grupe u Manili, prenosi Rojters.

Turizam je 2019. godine učestvovao sa jednom deetinom u globalnom BDP-u i broju radnih mesta, ali je pandemija koronavirusa desetkovala tu industriju vrednu od 9,6 biliona dolara, pri čemu je prepolovila njenu vrednost i ostavila 62 miliona ljudi bez posla.

„Oporavak će biti izuzetan i zaista snažan. Ovo, naravno, zavisi od ponovnog otvaranja Kine“, rekla je predsednica WTTC-a DŽulija Simpson, pozivajući sve vlade da ponovo otvore granice.

Očekuje se da će vrednost industrije putovanja i turizma dostići 8,35 biliona dolara ove godine i 9,6 biliona dolara 2023. godine, što je nivo na kojem je bila pre pandemije.

Takođe se predviđa da će se broj radnih mesta u turizmu oporaviti na 300 miliona ove godine, i da će dogodine dostići 324 miliona, što je blizu nivoa od 333 miliona koliko je zabeleženo 2019. godine, saopštio je WTTC.

Dodaje se da će samo u azijsko-pacifičkom regionu, BDP ugostiteljske industrije verovatno dostići 3,4 biliona dolara 2023. godine, što je iznad pretpandemijskog nivoa od 3,3 biliona dolara.

U odnosu na Severnu Ameriku i Evropu, sektor putovanja u azijsko-pacifičkom pojasu je do sada kaskao zbog strogih restriktivnih mera na granicama mnogim zemljama. U jugoistočnoj Aziji se putnici sada vraćaju avionskom prevozu pošto se ukidaju karantinska pravila i propisi vezani za ulazak u zemlje regiona.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: