Podeli vest

Izvršna direktorka kompanije X (Tviter) Linda Jakarino saopštila je da je sa ove platforme odstranjeno stotine naloga povezanih sa palestinskim militantima iz pokreta Hamas.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Noah Berger

“Na X nema mesta za terorističke organizacije ili nasilne ekstremističke grupe, nastavljamo da uklanjamo takve naloge”, napisala je Jakarino u pismu EU, prenosi CNN.

Ona je rekla da je kompanija X “preraspodelila resurse i preusmerila interne timove koji rade danonoćno na rešavanju ove situacije koja se brzo razvija”.

Na platformi X se tokom vikenda pojavilo mnogo pogrešno opisanih video snimaka i drugih objava koje su se brzo proširile, što je diglo na uzbunu stručnjake koji se bore protiv dezinformacija.

Od početka napada na Izrael u subotu ujutru je X “uklonio ili označio desetine hiljada sadržaja” koje krše pravila ove platforme o nasilnom govoru i manipulacijama medijskih ili grafičkih sadržaja.

X je takođe odgovorio na više od 80 “zahteva za uklanjanje” sadržaja koje su podnele vlasti EU.

Na platformi X se pojavljuju beleške koje omogućavaju da korisnik proveri istinitost objave, ali to se dešava u proseku tek nakon pet sati od objavljivanja.

Lažni ili manipulisani sadržaj za to vreme mogu da vide hiljade, a u nekim slučajevima i milioni ljudi.

Jakarino je na ovaj način odgovorila na pismo evropskog komesara za unutrašnje tržište Tjerija Bretona koji je ranije zatražio da se X pozabavi nelegalnim sadržajem i dezimformacijama u vezi sa sukobom Hamasa i Izraela.

U suprotnom, X preti kazna na osnovu nedavno usvojenog Zakona o digitalnim uslugama EU.

Breton je danas potvrdio da je primio pismo Linde Jakarino i dodao da će tim za sprovođenje Zakona o digitalnim uslugama “analizirati odgovor i odlučiti o sledećim koracima”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: