Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić odbacila je danas tvrdnje da niko nije video i učestvovao u pisanju nacrta medijskih zakona, dodajući su bile osnovane radne grupe u kojima su bila sva medijska i novinarska udruženja i da nije postojao nijedan negativan stav, te dodala da se danas očekuje njihovo usvajanje na vladi, ali, kako kaže, oni ne moraju da budu usvojeni ukoliko neko smatra da su oni loši.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara N1, rekla da su sa nacrtima medijskih zakona bili upoznati i OEBS, i Delegacija Evropske unije u Srbiji, kao i Savet za štampu, međutim, kako kaže, pročitala je u tim medijima kako Evropska federacija novinara kaže da su “katastrofa i korak u lošem smeru”.

“Ja sam sinoć pozvala sve, ljudi ako je ovo vaše mišljenje, mi ne moramo da idemo na usvajanje ovih zakona, mi ovo radimo zato što je bilo u medijskoj strategiji. Nećete da usvajamo medijske zakone? Sve u redu. Nećete da imate Savet za štampu u zakonu – u redu, nikakav problem…”, prokomentarisala je Brnabić i dodala da se nada da će joj danas neko reći da su zakoni dobri, jer su to govorili do sada, a ako neće, onda nema potrebe da se usvaja zakon.

Ona je primetila da je ta medijska kuća (N1) “reciklirala” staro saopštenje Evropske federacije novinara predstavljajući ga kao novo.

“Toliko o vašoj medijskoj kući i vašem profesionalizmu i vašoj objektivnosti, tačnom i pravovremenom informisanju građana. Ali to je vama na čast. Vi to radite svaki dan”, rekla je Brnabić.

Kaže da je juče pročitala kako niko nije video te zakone, da niko nije učestvovao u tome, navodeći da ništa od toga nije tačno i objasnila da su osnovane radne grupe u kojima su bila sva medijska i novinarska udruženja.

“Pred javnu raspravu sam u prisustvu ambasadora OEBS-a Jana Bratua pozvala sva medijska udruženja, Delegaciju EU u Srbiji i Savet za štampu da kažem kako će izgledati ta dva zakona koja ulaze u javnu raspravu da se ne bismo svađali i kako bi konstruktivno razgovarali. Posle toga smo išli u javnu raspravu”, rekla je ona.

Posle toga, kako je rekla, održan je još jedan sastanak samo sa predstavnicima Saveta za štampu kako da se napravi okvir u kome će po prvi put u istoriji Srbije, a u skladu sa medijskom strategijom, Savet za štampu ući u zakon kao samoregulatorno telo, čime će Srbija postati jedna od pet država koja to ima u zakonima, te dodala da nije postojao nijedan negativan stav o ova dva medijska zakona.

Navela je da promenom zakona skupština i Autonomna pokrajina više neće imati uticaj na izbor članova REM-a, a kada je reč o zahtevu da se ide na “reset” REM-a, ukazala da to nije po Ustavu i da ne može sad da se kaže izabranim članovima da to više nisu.

“Rekla sam da mi u vlasti u potpunosti razumemo potrebu za resetom i da ćemo o tome razgovarati u drugoj fazi nakon usvajanja zakona. Ja se nadam da će danas neko da mi potvrdi da to što smo radili je dobro, zato što su to pričali na radnim grupama, ako mi ne potvrde, nema potrebe da usvajamo zakon”, rekla je Brnabić.

Na potpitanje novinara N1 o vlasništvu države u medijima preko Telekoma, Brnabić je objasnila da Telekom Srbija ima sa drugim kompanijama – kompaniju koja je vlasnik medija što, kako kaže, zakonom nije zabranjeno.

Upitana da li medijska strategija predviđa izlazak države iz vlasništva medija, Brnabić je odgovorlia da medijska strategija predviđa završetak procesa privatizacije.

“Kada smo počeli da pišemo medijsku stategiju ni Tanjug nije završen, ni Večernje novosti, ni Politika nije završena. Medijska strategija, citiram predviđa, završetak procesa privatizacije. Ukoliko bi bilo tačno ono što vi kažete, to bi značilo da vi u stvari ubijate svu ostalu konkurenciju za vašu medijsku kuću, za Junajted grupu za SBB”, rekla je Brnabić i dodala:

To ne postoji nigde u Evropi, u Austriji njihova državna Telekom kompanija ima kanale, u Nemačkoj, u Italiji. To što vi tražite, vi tražite zarad vašeg vlasnika. Vi nas ovde pravite ludima, dakle svi mi ovde koji stojimo treba da verujemo da se vaša uređivačka politika pravi u Luksemburgu, da se čitav program pravi u Luksemburgu i da se ovde samo reemitujete. Da li vi mislite da bilo ko u to veruje?”, upitala je Brnabić.

Ona je upitala da li neko misli da vlada preko delimičnog vlasništva u Telekomu može da utiče na uređivačku politiku kanala koji se emituju preko Telekoma, kao što su Juronjuz i Blumberg.

“Ispoštovan je zakon, ako mislite da nije, imate sud i Ustavni sud”, poručila je Brnabić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: