Podeli vest

Predstavnički dom SAD usvojio je danas zakon na osnovu kojeg bi moglo da dođe do potpune zabrane u TikToka u Sjedinjenim Američkim Državama, iako je vlasniku te platforme društvenih medija, kompaniji Bajt Dens, data mogućnost da je proda.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

TikTok
Foto: Shutterstock

Za taj zakon glasalo je 352 člana Kongresa, a 65 bilo je protiv, prenosi Gardijan.

Medij napominje da nacrt zakona daje kineskom Bajt Densu rok od 165 dana da izađe iz vlasništva nad tom platformom.

U suprotnom bi prodavnicama aplikacija, uključujući Eplov Ep Stor i Gugl Plej, zakonski bi bilo zabranjeno da hostuju TikTok ili pružaju usluge veb hostinga aplikacijama koje kontroliše Bajt Dens.

Glasanje u Predstavničkom domu predstavlja najkonkretniju pretnju TikToku u vezi s navodima da kineska kompanija može da prikuplja osetljive korisničke podatke i da politički cenzuriše razne sadržaje, ali je potrebno da Senat potvrdi zakon da bi stupio na snagu.

TikTok je zakon usvojen u Predstavničkom domu nazvao zabranom i pozvao senatore da “saslušaju svoje birače pre nego preduzmu bilo kakvu akciju”, prenosi Rojters.

“Ovaj proces bio je tajan i nadamo se da će Senat razmotriti činjenice, saslušati svoje birače i shvatiti uticaj na privredu, sedam miliona malih preduzeća i 170 miliona Amerikanaca koji koriste našu uslugu”, rekao je portparol TikToka.

Lideri Obaveštajnog komiteta Senata SAD-a, Mark Vorner i Marko Rubio, demokratski predsednik komiteta i republikanski potpredsednik, rekli su danas da su ohrabreni usvajanjem zakona u Predstavničkom domu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: