Podeli vest

Kongresmenka Klaudija Ten uputila je pisani zahtev američkim zvaničnicima da se Novaku dozvoli učešće na US Openu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

novak
Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Klaudija Teni, kongresmenka iz Njujorka i kopredsedavajući član srpskog kokusa, uputila je pismeni zahtev državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i drugim američkim zvanicnicima, da se Novaku Ðokovicu dozvoli nastup na US Openu pod “izuzećem od nacionalnog interesa”, prenosi Srpski radio Čikago.

Prošle nedelje je kompanija Sports Management u vlasnistvu Nebojse Jovanovica, uz konsultacije sa Srpsko Americkom Glasackom Alijansom (SAVA) i političkim strategom dr. Olgom Ravasi, pokrenula politicku inicijativu, kako bi se Novaku Ðokovicu dozvolilo da ucestvuje na US Openu, tj. da nesmetano doputuje u Ameriku.

U komunikaciji sa kongresmenkom Teni, kao i sa drugim americkim zvanicnicima, upravo je bilo reči o konsolidovanju zahteva na osnovu pravne klauzule, tj. Predsednicke Proklamacije 10294 od “nacionalnog interesa”, koja dozvoljava izuzeće pojedinim stranim drzavljanima od postojećih Kovid-19 protokola, ako se to smatra americkim nacionalnim interesom.

Kongresmenka Teni se upravo poziva na istu klauzulu i u svom zahtevu navodi da je US Open vitalan turnir koji spaja sport i međunarodnu diplomatiju, i ima veliki ekonomski uticaj, jer donosi godisnji prihod od milijardu dolara.

“Sprečiti Novaka Ðokovica da se takmiči na US Openu umanjuje diplomatsku i ekonomsku vrednost turnira, bez ikakvih beneficija za sigurnost i javno zdravlje”, istice se u pismu.

Kao republikanka iz savezne drzave Njujork, Klaudija Teni je već dugo pobornik ukidanja Kovid-19 protokola i mandata za vakcine i maske, smatrajuci ih ličnim i slobodnim izborom svakog pojedinca.

Ona navodi da US Open sam po sebi nema na snazi ni jedan kovid mandat za sportiste, niti za gledaoce, te da je jedina prepreka za Novakovo učešće upravo mandat donet od strane predsednika SAD Džoa Bajdena.

Teni smatra da kovid mandat uspostavljen od strane administracije diskriminise nevakcinisane igrace koji su strani drzavljani, i kažnjava ih jer su izabrali da se ne vakcinisu ili javno iznesu svoj status, iako americki teniseri nesmetano mogu da ucestvuju nevakcinisani.

Kongresmenka Teni navodi da je to dupli standard koji nema veze sa javnim zdravljem, već sa kontrolom i politikom, navodi Srpski radio Čikago.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: