Podeli vest

Prvo delo srpske kinematografije koje govori o progonu preko 250.000 krajiških Srba 1995. godine, biće premijerno prikazan na jesen, najavili su danas producenti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

oluja
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Film reditelja i scenariste Miloša Radunovića “Oluja”, prvo delo srpske kinematografije koje govori o progonu preko 250.000 krajiških Srba 1995. godine, biće premijerno prikazan na jesen, najavili su producenti.

Radunović je na konferenciji za novinare, na kojoj je premijerno predstavljen prvi trejler “Oluje”, rekao da je intervjuisao učesnike događaja i da je njegova ratna drama nastalo na osnovu istinitih svedočenja o stradanju srpskog naroda koja su za potrebe filma dramatizovana.

“Dok sam ih intervjuisao bilo je teško proživljavati sve to zajedno. Dosta je potresno raditi ovakve teme, istinite priče. Odgovornost je ogromna kad imate 250, 300.000 svedoka. Ima toliko priča koje nismo mogli da iskoristimo. Svaki od tih nesrećnih ljudi je priča za sebe. Od 250.000 priča izabrali smo najfilmskije”, rekao je Radunović.

Hrvatska vojska je u leto 1995. godine u akciji nazvanoj “Oluja” napala područije Republike Srpske Krajine, a Radunovićev film govori o “tragičnoj sudbini Krajišnika u etničkom čišćenju”.

Film je nastao u produkciji kuće Omega i uz pomoć Telekom Srbije, a producent Vladan Anđelković je najavio da će film biti prikazan na jesen u Srbiji, kao i da će dati sve od sebe da ga vide u svakom mestu gde žive Srbi, kao i u inostranstvu, gde je cilj da izmeniti narativ o akciji “Oluja”.

“Naš cilj je da ne bude ništa drugo do zločinački, sistemski izvedena akcija nad civilnim stanovništvom”, naglasio je Anđelković.

Snimanje je bilo počelo prošlog leta i film se trenutno nalazi u montaži, a “Oluja” će se pojaviti i kao serija.

Glavne uloge igraju Zlatan Vidović, Jovo Maksić, Davor Janjić, Marija Pikić kao i mladi Ivan Vujić, koji je istakao da mu je drago što su uspeli da snime “ovako velik film”, u kome se “retko desi neka scena da ne zahteva veliki broj emocija koje su tužne”.

Pikić je rekla da Igra majku Vujićevog lika koji je “glavni protagonista – sve gledamo i slušamo iz njegove prespektive deteta koje se našlo u svim tim groznim okolnostima”.

“Ovde jeste reč o živim ljudima koji su sve to preživeli. Osetila sam veliku odgovornost da iznesem nečiji život… Uzimaš na sebe veliki krst zbog težine sudbine”, rekla je Pikić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: