Podeli vest

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je juče zakon o bezbednosti oružja po prvi put u tri decenije, koji sada treba da potpiše predsednik SAD DŽozef Bajden.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Za podršku zakonu izjasnilo se 234 kongresmena, dok je 193 bilo protiv, preneo je Rojters.

Nijedan dmeokrata nije bio protiv, a zakon je podržalo i 14 republikanaca.

NJegovo usvajanje je redak poraz za američke proizvođače oružja i Nacionalnu asocijaciju oružja, navela je agencija.

Zakon kojim se uvodi stroža kontrola kupovine i posedovanja oružja u SAD prošao je glasanje u Senatu sa 65 glasova za i 33 glasa protiv.

Predlog zakona podržalo je 15 republikanaca i svih 50 demokrata, a iako se u predlogu zakona ne nalaze sve restrikcije koje su demokrate želele, poput zabrane prodaje automatskog oružja, dogovor sa republikancima po ovom pitanju je istorijski.

Vrhovni sud Sjedinjenih Država je istog dana prvi put proglasio da Ustav štiti pravo pojedinca na nošenje pištolja u javnosti radi samoodbrane, dajući značajnu pobedu zagovornicima prava na oružje.

Presuda 6-3, sa konzervativnim sudijama u većini i liberalnim sudijama koje nisu bile saglasne sa odlukom u manjini, poništila je ograničenja savezne države Njujork na nošenje skrivenog pištolja izvan kuće.

Sud je utvrdio da je zakon, donesen 1913. godine, prekršio pravo osobe na “držanje i nošenje oružja” prema Drugom amandmanu američkog Ustava.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: