Podeli vest

Nakon predstavljanja novih poslovnih cifara, Tesline akcije su skliznule. Kao rezultat toga, imovina izvršnog direktora Ilona Maska se drastično smanjuje. Bar na papiru.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

mask
Foto: Tanjug/AP Photo/ Benjamin Fanjoy, File

Zbog nedavnog kolapsa Teslinih akcija, novčanik Elona Maska je praktično preko noći postao mnogo lakši. Američki poslovni magazin Forbs procenjuje da je bogatstvo direktora Tesle palo za 18,8 milijardi dolara kao rezultat toga.

U pozadini je novi godišnji izveštaj američkog proizvođača automobila, prema kojem je profit u poslednjem kvartalu 2023. raso sporije nego u istom periodu prošle godine.

Glavni akcionar Mask

Reakcija na berzi je ubrzo usledila: od srede do četvrtka cena akcija Tesle je pala sa 194 dolara na oko 166 dolara, što je gubitak od oko 13 odsto. Činjenica da Maskovo bogatstvo takođe opada je zato što je značajan deo njegovog novca u Teslinim akcijama. Kao rezultat toga, njegovo bogatstvo varira sa vrednošću udela. Mask je najveći Teslin vlasnik; Forbs navodi njegove akcije na 21 odsto.

Cena akcija Tesle mesecima stagnira i kompanija ne ispunjava sopstvena očekivanja. Tesla je u proteklom kvartalu povećao prodaju za tri odsto na 25,17 milijardi dolara.

Ovo je najmanji rast u poslednje tri godine. Akcije su već naglo pale u oktobru nakon što je predstavljen izveštaj za treći kvartal 2023. i od tada se samo polako oporavljale.

Mask o kineskim proizvođačima: „Uništiće većinu proizvođača automobila“

Visok udeo od oko 280 dolara u leto 2023. je daleko i malo je razloga da se veruje da će se ova slika uskoro promeniti. Tesla je skeptičan u vezi sa narednim mesecima: 2024. proizvođač električnih automobila očekuje čak niži rast nego 2023. On je „između dva talasa rasta“, navodi se u godišnjem izveštaju.

Tesla je posebno zabrinut zbog kineske konkurencije: Mask je u sredu upozorio svoje investitore da su kineski proizvođači automobila „izuzetno dobri“. „Ako se ne izgrade trgovinske barijere, one će uništiti većinu svetskih proizvođača automobila“, rekao je Mask. Kineska kompanija BID zamenila je Teslu kao najvećeg svetskog proizvođača električnih automobila krajem 2023. godine. I to uprkos činjenici da je Tesla drastično smanjio svoje prodajne cene od 2022. i zauzvrat prihvatio niže profite.

Ipak, Tesla ostaje jedan od najprofitabilnijih brendova automobila na svetu. A Ilon Mask ostaje najbogatiji čovek na Zemlji, prema Forbsu, uprkos njegovom nedavnom gubitku. Pored svojih udela u Tesli, Mask, između ostalih, poseduje i platformu za društvene medije “Iks” i neurotehnološki startap Neuralink.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

NEVREME U SJENICI I TUTINU

Kratkotrajno ali jako nevreme, praćeno vetrom, pljuskovima sa grmljavinom i gradom zahvatilo je oko 15 časova opštine Tutin i Sjenica…