Podeli vest

Brodovi američke mornarice danas su pogodili protivbrodsku raketu Huta, nekoliko sati nakon što je ta jemenska militantna grupa gađala tanker “Marlin Luanda” u Adenskom zalivu, koji je prevozio rusko gorivo.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Centralna komanda SAD (Centcom) saopštila je da je ta raketa Huta bila spremna za lansiranje i da je predstavljala “neposrednu pretnju” pomorstvu u toj oblasti.
“Američke snage su uništile raketu”, dodala je Centcom na platformi X.


Brod “Marlin Luanda”, koji je plovio po nalogu trgovninske kompanije “Trafigura Group” napadnut je kasno u petak i prenosio je rusku naftu, kupljenu ispod cene nametnute od strane G7, javlja Blumberg.


“Sva posada na brodu Marlin Luanda je bezbedna i požar u teretnom rezervoaru je u potpunosti ugašen. Brod sada plovi prema sigurnoj luci”, saopštila je “Trafigura Group” .


“Blumberg” ocenjuje da će to što je targetirani brod prevozio ruski teret izazvati zabrinutost u Moskvi, budući da velike količine ruske nafte sada prolaze kroz južno Crveno more da bi stigle do azijskih kupaca, čije je tržište za Ruse zamenilo evropsko nakon početka rata u Ukrajini.


Portparol Huta je ranije rekao za ruski list “Izvestija” da će ruski i kineski brodovi koji plove kroz Crveno more biti bezbedni, iako ta grupa gađa američka i britanska plovila.


Od zajedničkih vazdušnih napada SAD i Velike Britanije na Hute ranije ovog meseca, saobraćaj tankera u regionu je opao, ali neki izvoznici nafte, uključujući Saudijsku Arabiju, nastavljaju da koriste taj plovni put.


Ipak, napad na “Marlin Luandu” s ruskim teretom dovodi u pitanje da li će naftni tankeri nastaviti da prolaze preko Crvenog mora.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: