Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Petrovdan, praznik apostola Petra i Pavla, koji se u hrišćanstvu smatraju prvim propovednicima i učiteljima novozavetne vere.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Crkva
Foto: Bilten

Ovaj praznik je u Srbiji poznat kao Petrovdan i obeležava se kao slava mnogobrojnih pravoslavnih porodica.

Petrovdanskim slavljem završava se apostolski ili petrovski post vernika, s tim što se na Petrovdan i dalje posti “na ribi” ukoliko padne u posne dane sredu ili petak, kao što je to ove godine slučaj.

Sveti apostol Petar, ribar Simon iz Vitaide, prvi je od učenika Gospoda Isusa Hrista koji je izrazio nepokolebljivu veru u Hrista i njegovu misiju, otkuda je od Hrista i dobio ime Petar – Kifa što znači kamen, stena, to jest njegova vera u Gospoda Isusa bila je tvrda kao stena.

Sveti apostol Petar pisac je dve poslanice u crkvi znane i kao Saborne Petrove poslanice koje su pridružene Novom zavetu.
Svetom apostolu Petru Gospod Isus poverio je vino, pšenicu i ključeve Carstva nebeskog, pa se s tim znamenjem i slika na ikonama.
Sveti Petar je kao episkop propovedao u Palestini, Siriji, Maloj Aziji i Antiohiji.

U crkvi svetog Petra i Pavla u Rimu čuvaju se verige (lanci, okovi) svetog postola Petra kao znamenje snage svetitelja, a u koje ga je okovao car Irod, progonitelj Hrišćana.

U srpskom narodu mnogobrojne su i porodice koje slave krsnu slavu Časne verige Apostola Petra u spomen na njegovu nepokolebljivu veru u Gospoda Isusa.

Sveti apostol Pavle rodom je iz Tarsa. Pre no što je poverovao u Gospoda Isusa Hrista Spasitelja i Izbavitelja roda ljudskoga od zla, Sveti apostol Pavle se zvao Savle i bio je progonitelj hrišćana.

Nakon što mu se Gospod Isus Hristos javio i rekao mu “Savle, Savle, zašto me goniš” Sveti apostol Pavle je zadobio nepokolebljivu veru u Gospoda Isusa Spasitelja i Izbavitelja i postao jedan od najvećih propovednika i teologa crkve Hristove.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: