Podeli vest

Koliko god da je nova društvena mreža Marka Zakerberga postala stvar o kojoj svi pričaju jedna stvar koju je vlasnig Instagrama, Facebook-a i sada Tredsa uradio početkom jula se ne zaboravlja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Naime, Zukerberge je 4. jula objavio fotofrafije svoje dece na svojim Mrežama, ali im je lica prekrio velikim žutim smajlićima. Upravo to pokrenulo je ogromnu polemuku o pitanju- koliko su društvene mreže sigurne, ako ni njihov vlasnik nema poverenja u njih?

Pobunili su se pre svega roditelji koji su smatrali da bi čovek koji je stvorio mrežu na kojoj roditelji dele slike svoje dece trebalo da garantuje sigurnost.

Zakerberg je, takođe, ranije objavljivao na mrežama fotografije svojih ćerki, ali tako da su im prikazani potiljak ili profil.

Stručnjaci kažu da je Zakerberg ovim činom zapravo poslao poruku da odgovornost nije na njemu i mreži, već na roditeljima.

Roditelji deljenjem slika decu predstavljaju grupi od 700.000 pedofila

Podatak da na merežama vreba 700.000 pedofila sam po sebi zvuči zastrašujuće, ali je to broj i informacija koju bi roditelji trebalo da imaju na umu pre nego što objave slike svoje dece ili im naprave nalog na nekoj društvenoj mreži.

Saša Živanović, potpredsednik beogradskog Instituta za bezbednosni menadžment i bivši načelnik Odjeljenja za visokotehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije koji je izneo podatak o broju predatora na mrežama kaže da roditelji nesvesno uvdode svoju decu u rizik.

On za Al Jzeera kaže da roditelji prilikom otvaranja naloga deci, gde neistinito prikažu da ona imaju više od 13 godina, moraju da znaju da ih algoritam kao takve prepoznaje i da im nudi sadržaje koji sarže scene nasilja i seksa.

Takođe on upozorava da roditelji ne dele slike svoje dece na mrežama.

“Roditelji doslovno dele sve informacije i fotografije svoje dece, počevši od fotografija ultrazvuka nerođenih beba u utrobi, do fotografija dece na plaži bez ikakve odeće, do svega ostalog.Time doslovno plasiraju decu potencijalnim predatorima, a niko sa sigurnošću ne zna koga imamo u prijateljima i ko će te fotografije videti.”, upozorava Živanović.

Pedofili prave baze fotografija dece

On podseća da postoje različite vrste pedofila i da postoje baze fotografija dece sa interneta koje se preprodaju pedofilima.

Pa želite li da dođete u rizik da se u jednoj takvoj bazi nađe slika vašeg deteta? Naravno da ne.

Prema rečima Živanovića pogrešno je misliti da se “te stvari sa pedofilima” dešavaju negde daleko. Ima ih u Srbiji, a njihov profil je teško sastaviti. Istraživanje sprovedeno u Srbiji je pokazalo, kaže Živanović, da su pedofili znali biti i dvadesetogodišnji studenti i stariji ljudi, i ratari, ali i sveštenici.

Žrtve takođe mogu biti i i dečaci i devojčice iz bilo koje porodice.

Sumirano, poruka vlasnika Mete je jasna – za bezbednost vaše dece odgovorni ste sami, pa je smajlić preko lica dece način da ih zaštitite.

Setite se toga kada sledeći put ushićeno budete poželeli da objavite neki lepi momenat sa svojom decom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: