Podeli vest

Kuba je u julu zabeležila najtopliji mesec od 1951. godine, jer je prosečna temperatura dostigla 29,1 stepen Celzijusa, saopštio je danas kubanski meteorološki institut.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kuba
Foto: Pixabay

Kako se navodi, porast temperature pored ostalog opterećuje oronulu električnu mrežu te zemlje, preneo je Rojters. Prethodni rekord na karipskom ostrvu, poznatom po sparnom letu, postavljen je u avgustu 2020.

Kubanski zvaničnici istakli su da su temperature površine mora takođe porasle oko Kariba i tropskog dela Atlantskog okeana, povećavajući izglede za razvoj tropskih oluja i uragana do novembra.

Tamošnji meteorolozi očekuju 13 imenovanih oluja tokom ovogodišnje sezone uragana, što je neznatno više u odnosu na prethodnu prognozu u maju.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu SAD (NOAA) ranije ovog meseca upozorila je da bi toplija voda oko Floride mogla da pojača tropske oluje i uragane.

Temperatura površine okeana oko Floride, 160 milja severno od Kube, stigla je do kraja jula u nivo koji ubija korale i stresira morski svet.

Koralni grebeni Kube takođe ispaštaju zbog porasta temperature.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: