Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba i Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljne polove i bezbednost, pozvali su, povodom druge godišnjice rata u Ukrajini, sve države posvećene miru da pomognu u sprovođenju u delo ukrajinske formule mira u 10 tačaka.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP FOTO/Efrem Lukatsky/Tanjug

“Ova formula je jedini ozbiljan mirovni predlog na stolu i mi pozivamo sve države koje su posvećene miru da nam se pridruže kako bismo ga sproveli u delo”, istakli su Kuleba i Borelj u tekstu objavljenom na sajtu Prodžekt sindikejt.

Povodom 24. februara 2022, kada je Rusija izvršila napad na Ukrajinu, Kuleba i Borelj su napisali da je time označen početak velikog geopolitičkog zemljotresa.

“Potez Rusije je klasični primer imperijalističke i kolonijalističke agresije karakteristične za 19. vek. Ukrajina prolazi kroz surovo stradanje koje su u prošlosti iskusili mnogi narodi”, naveli su Kuleba i Borelj.

Kako tvrde, što se Rusije tiče, suština ovog rata nikada nije bila neutralnost Ukrajine, proširenje NATO, zaštita onih koji govore ruski ili bilo koji drugi izmišljeni izgovor, već “uništavanje nezavisne države, osvajanje teritorije i ponovno uspostavljanje dominacije nad narodom koji je želeo da bude krojač svoje sudbine”.

Kako su naveli u zajedničkom tekstu, “posledice ruske agresije na Ukrajinu se osećaju daleko izvan granica Evrope – ovaj rat je uticao na sigurnost hrane i cene energenata, a prate ga i opsežne kampanje širenja dezinformacija i političke destabilizacije”.

Oni su naveli da Evropa ima najveću korist od brzog okončanja ovog rata i ponovnog uspostavljanja mira.

Prema njihovom mišljenju, Ukrajina je u tu svrhu predložila formulu mira u 10 tačaka, koju je EU svesrdno podržala i koja osim okončanja neprijateljstava obuhvata i predloge za jačanje prehrambene sigurnosti, nuklearne bezbednosti, zaštite životne sredine, međunarodne pravde, ljudskih prava i poštovanje Povelje UN.

Kako su naveli, jedini način da se postigne mir je da se Ukrajini pruži još veća podrška, što je EU u proteklim mesecima upravo i uradila, a u 2024. namerava da tu podršku dodatno pojača.

“Naš zajednički cilj je da Ukrajina preokrene tok rata kako bi se što pre postigao pravedni mir. Za postizanje ovog cilja, ključna je podrška čitavog sveta”, naglasili su Kuleba i Borelj.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: