Podeli vest

Ako kupujete jeftino, kupujete dva puta. Većina ljudi verovatno zna ovu izreku. Nova studija Vesitaire Collective sada pokazuje: Brza moda u osnovi nije jeftinija od polovne spore mode , odnosno visokokvalitetne odeće. Dodatno, svest o zaštiti životne sredine igra važnu ulogu u svemu.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Bilten.rs

Foto: Pexels


Istraživanje kompanije Vesitaire Collective ispituje cenu po nošenju odeće. Izračunava koliko vas košta da nosite brzu modu – i koliko vas košta da nosite sporu modnu stvar koju ste kupili iz druge ruke.

Iako je na početku otvaranja “Second hand” šopova bilo mnogo onih koji u takve prodavnice nikada ne bi kročili, stvari u svetu se menjaju. Mnoge svetske zvezde sada se hvale polovnom garderobom. Iako su njihova primanja enormno visoka, njihov stav je da ne žele da bacaju novac na brzu modu, da žele da zaštite životnu sredinu i da dodatno žele da pošalju poruku da “nikada niste dovoljno bogati da kupujete jeftine stvari brze mode lošeg kvalieta”.

Sara Džesika Parker iz ultra popularne serije “Seks i grad” jedna je od onih koja je zaljubljenica u radnje polovne garderobe.

Ona je u novembru 2016. za Vanity Fair rekla da kupuje samo polovnu odeću za svog sina, a često i za sebe. Tu odluku je donela nakon što je pogledala dokumentarac The True Cost.

Glumica je takođe otkrila da je sva odeća koju je nosila u HBO seriji “Razvod” nabavljena sa buvljih pijaca, prodavnica polovne garderobei onlajn pijaca kao što su Etsy i eBay.

Jeftin kaput nosite četiri puta ređe

Ovo je prikazano, na primer, korišćenjem cene kaputa. Rezultat je bio: „Polovni kaputi visokog kvaliteta nose se u proseku četiri puta češće od novih kaputa brze mode, koji se nose oko 28 puta. U poređenju sa cenom po nošenju, ovo dovodi do 1,57 franaka za visokokvalitetne polovne komade u odnosu na 4,40 franaka za nove kapute brze mode.

Kada je u pitanju odeća, polovni predmeti takođe imaju bolje rezultate u poređenju sa novim artiklima brze mode. Studija kaže

Foto: Pexels

„Polovna odeća visokog kvaliteta nosi se u proseku osam puta češće od nove brze mode, koja se nosi ukupno devet puta. U poređenju sa cenom po nošenju, plaćate oko 1,43 franka za visokokvalitetnu polovnu odeću u odnosu na 5,17 franaka za novu odeću brze mode.

Pokazalo se da je brza moda oko 33 odsto skuplja

Studija takođe pokazuje: U poređenju sa predmetima brze mode, visokokvalitetni polovni predmeti su oko 33 procenta jeftiniji u smislu cene po nošenju. Takođe je utvrđeno da se u proseku dva puta ređe nose stvari brze mode.

Kupovina u lancima brze mode samo u početku izgleda jeftinija. Dugoročno, međutim, platili biste manje ako biste izabrali polovnu robu.

U proseku, komadi brze mode nosili su se dva puta ređe od vrhunskih komada.

Iako studija dolazi sa detaljnim izvorima, naručila ju je Vestiaire Collective, kompanija u sektoru polovne garderobe. S obzirom da oni mogu imati svoje ekonomske interese u promociji polovne odeće, rezultati studije moraju se posmatrati kritički. Ipak, stručnjaci kažu da sve izgleda sasvim logično.

Velika razlika između brze i spore mode

Jedna stvar je, međutim, jasna: brza moda u osnovi ima za cilj da brzo i često donese nove trendove sa modne piste na izlog. Spora moda, s druge strane, koristi duže cikluse dizajna i proizvodnje kako bi promovisala dugovečnost i bezvremenski dizajn. To se odražava i na kvalitet materijala. Brza moda često koristi jeftinije, manje izdržljive materijale da uštedi troškove. Spora moda se obično oslanja na kvalitetnije, održive materijale koji traju duže.

Foto: Pexels

Iako brza moda kroz niske cene čini modernu odeću dostupnom širem segmentu stanovništva, ona pogoršava ekološke probleme upotrebom ekološki štetnih materijala i velikom potrošnjom resursa, što dovodi do zagađenja i povećane proizvodnje otpada.

To je sada i trn u oku politici, zbog čega Francuska, na primer, trenutno u parlamentu raspravlja o kaznama za proizvođače brze mode.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: