Podeli vest

Ne kažem da će nas napasti ove nedelje ili sledeće, ali bilo bi potpuno neodgovorno…isklučiti mogućnost porasta tenzija i novih koflikata, naveo je Kurti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kurti
Foto: Shutterstock

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u intervju za Rojters ponovio je optužzbe na račun Srbije za navodno moguće napade na KiM, uz tvrdnju da je Priština spremna da se odbrani.

“Ne možemo isključiti da agresivne politike Beograda mogu da se pretvore u napad na Kosovo na ovaj ili na onaj način. Mi smo oprezni, ali se ne plašimo”, kazao je Kurti u intervjuu za britansku agenciju, koja podseća na nedavno jačanje tenzija na severu KiM zbog situacije sa srpskim registarskim tablicama i ličnim dokumentima.

On je dodao da bi bilo “potpuno neodgovorno” isključiti mogućnost porasta tenzija i novih koflikata.

“Ne kažem da će nas napasti ove nedelje ili sledeće, ali bilo bi potpuno neodgovorno…isklučiti mogućnost porasta tenzija i novih koflikata”, naveo je Kurti.

Kurti pri tom navodi i da je Priština značajno spremnija da se odbrani, da je Kosovo je sada država, da nije više 1998. već 2022. godina.

“Spremni smo da branimo svoj suverenitet, teritorijalni integritet, da branimo našu demokratiju, vladavinu zakona, ustavnost i da branimo naš napredak”, tvrdi još Aljbin Kurti.

Rojters navodi da je Kurti na pitanje da prokomentariše optužbe opozicione stranaka u Prištini da otvorenim izjavama o mogućnosti novih sukoba sa Beogradom plaši investitore zainteresovane za KiM, odbacio te kritike.

On je ponovo optužio Rusiju da ima ulogu u novom širenju tenzija na KiM, navodeći da ruski predsednik Vladimir Putin ima, kako tvrdi, “interes da širi rat”.

Kurti je nedavno i za italijansku Republiku i Radio slobodna Evropa ponovio iste tvrdnje kako postoji veliki rizik od novog sukoba sa Srbijom, kao o tome kako je uticaj Rusije na Beograd veliki.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: