Podeli vest

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je danas da će KFOR morati da interveniše zbog toga što su, kako tvrdi, srpske snage kidnapovale policajce u Leposaviću.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kurti
Foto: Tanjug/AP Photo/Bundas Engler/File

On je izjavio da još uvek čeka odgovor i preuzimanje odgovornosti KFOR-a u vezi s tim događajem, prenela je Koha.

“Još uvek čekamo da KFOR preuzme efektivnu odgovornost za vršenje svoje zaštitne funkcije tako što će naložiti Srbiji da vrati kidnapovane policajce i kazni flagrantno kršenje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i tačke 4. Kumanovskog sporazuma”, rekao je Kurti.

Dodao je i da smatra da KFOR zbog toga “nije smeo ni da ćuti ni da se ponizi u vezi sa napadom i otmicom, jer je imao mandat da spreči”.

On još tvrdi da je ono što se dogodilo u sredu na severu KiM “osveta i agresija Srbije” i dodao da će vlada u Prištini učiniti sve ”da policajce oslobodi otmice”.

Istakao je da je prošlo 30 sati od otmice, ali da još uvek nema zvaničnog saopštenja KFOR-a.

“Izrazio sam i protest zbog ćutanja, kao i zahtev za hitno reagovanje”, naglasio je on. Kako navodi, na mestu događaja pronađeni su tragovi cipela, koje, kako tvrdi, idu ka teritoriji Srbije, automobila i ”plastičnih lisica za kidnapovanje”.

“Reč je o agresiji sa bahatošću i oni nisu pokušavali da sakriju tragove, a cilј je bio da se stavi do znanja da su tu”, dodao je. Zatražio je efektivnu odgovornost KFOR-a za odbranu na severu.

“Ako KFOR ovo ćutanje pretvori u normu, u izvesno prećutno potčinjavanje zakonu, koji je javno poznat, tako nešto će nam otvoreno reći i time negirati međunarodnu odgovornost koju je trebalo efikasno da ispuni”, kaže Kurti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: